Gå till innehåll
Sydnärke

Fler inbrott – men hur många är det egentligen?

Publicerad: 19 February 2021 11:02

Vad säger egentligen statistik? Antalet småinbrott i Sydnärke mer än fördubblades i januari. Men ser man till det verkliga antalet är kanske statistiken inte riktigt så dramatisk. Vi går bakom anmälningar och statistik när det gäller småinbrott.

I Sydnärkenytt händer det ju att vi redovisar polisanmälningar för småbrott. För någon vecka sedan gjorde exempelvis någon 20 inbrott i källarförråd i Hallsberg. Det är lätt att tala om trender, se allt fler brott. Men hur ser statistiken egentligen ut? Helt klart är att den totala mängden småbrott som anmäls är så liten att enstaka händelser får stor påverkan i statistik.

En person kan påverka statstiken

Lokalpolisområde Hallsberg består av Askersunds, Hallsbergs Laxå och Kumla kommuner. Sedan december har det skett en klar uppgång av antalet inbrott i källare och förråd. Ser man till det verkliga antalet är det fortfarande tal om rätt få händelser. Fem sådana inbrott anmäldes i december. 14 i januari. Å andra sidan anmäldes bara två inbrott, i hela lokalpolisområdet, under november.

Där någonstans får man säga att nivån ligger. Någonstans mellan ett par och sex inbrott är nomalt för området. Men sedan kommer det då och då rejäla uppgångar. I augusti exempelvis, begicks 15 inbrott i området.

Av de 14 januariinbrotten begick nio i Kumla, fyra i Hallsberg och ett i Askersund.

I klartext innebär det att om exempelvis en en enda aktiv missbrukare i Hallsberg tillsammans med en kompis bestämmer sig för att bryta sig in i källarförråd en kväll så kan det mångdubbla antalet anmälda inbrott i statistiken den månaden. Det är vanligt att just aktiva missbrukare begår inbrott för att skaffa fram pengar till narkotika. Åker en sådan person fast, eller flyttar, kan det rent statistiskt innebära en dramatisk förbättring

Flest i Hallsberg och Kumla

Inte oväntat sker flest inbrott i källare och förråd i Hallsberg, (25 stycken) och Kumla (45 stycken), under förra året. I Askersund anmäldes betydligt färre inbrott 2020(4 stycken) I Laxå anmäldes fem inbrott i förråd och källare förra året.

Enligt Karin Eldblom, på polisen i Hallsberg, läggs i princip alltid undersökningarna kring sådana här brott ner, strax efter att de anmälts, utan några åtgärder från polisens sida.

Traditionellt är stölder, inbrott en typ av brott man i allmänhet anmäler, av det praktiska skälet att det krävs en polisanmälan för att få ut på försäkringen. Inbrott i källare och förråd är en typ av inbrott som funnits ungefär lika länge som det funnits sådana förråd. Försäkringsbolag brukar rekommendera saker som försvårar för tjuvarna, gör det mer besvärligt. Bättre hänglås exempelvis.

Annons

Nyheter