Gå till innehåll
Sydnärke

"Det ackrediterade laboratoriet har, av misstag, larmat om ett otjänligt prov", skriver Sala kommun om samma labb som larmade i Kumla i november.

Medger felaktig vattenanalys - i Sala

Publicerad: 13 January 2020 14:14

Analysen av vattenprovet var fel. Det beskedet fick Sala kommun förra veckan efter larm om otjänligt vatten. Kumlas VA-chef misstänker att även deras vattenprov i november kan ha orsakat ett falsklarm, som fick stora konsekvenser för Kumla och Hallsberg.

Sala kommun fick på kvällen 8 januari besked av analysföretaget Eurofins att vattenprov från området Knipkällan visat på höga halter av e-colibakterier. Kommunen larmade omedelbart allmänheten om att vattnet måste kokas.

Men redan dagen efter upphävdes beslutet: ”Det ackrediterade laboratoriet har, av misstag, larmat om ett otjänligt prov”, skriver kommunen på sin hemsida.

- Eurofins meddelade att de gjort en felaktig analys, att registreringen blivit fel i databasen, säger till Sydnärkenytt Åsa Kling, enhetschef i Sala kommun.

Tiotusentals berörda

- Jag har aldrig varit med om det tidigare, tillägger hon. De har alltid levererat korrekta uppgifter.

När Kumla kommuns VA-verk 21 november fick ett liknande larm från Eurofins om otjänligt vatten på grund av e-colibakterier i ett enstaka prov tog det fem dygn innan kokningsrekommendationen kunde upphävas.

VA-chefenTina Huhtala inte nöjd med provförklaringar från Eurofins.

Tiotusentals hushåll, storkök och företag berördes förenat med betydande besvär och extrakostnader. Ett 30-tal nya vattenprover, som alla visade på tjänligt vatten, togs innan faran blåstes över.

Samma misstag?

Begick Eurofins samma misstag i Kumla som i Sala?

Det undrar nu Tina Huhtala, Kumlas VA-chef.

- Ett skrivfel i databasen är ingen förklaring som jag är nöjd med, säger hon.

Till andra labb

Hon har tidigare skrivit till analysföretaget och begärt förtydliganden kring det provsvar som orsakade larmet. Nyligen kom svaret från multinationella Eurofins laboratorium i Uppsala att företaget ”upprättat en reklamation”.

- Vi vill ha fortsatta diskussioner med Eurofins men vi skickar nu även extraprover till andra labb, säger VA-chefen.

Liknande artiklar

Annons

Nyheter