Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Färre vita jular - och än färre blir det

Vintern 2009-2010 behövde man skotta tak i Sydnärke, På bilden i Pålsboda. Det kommer troligen bli rätt ovanligt i framtiden. Foto: Henrik ÖstenssonVintern 2009-2010 behövde man skotta tak i Sydnärke, På bilden i Pålsboda. Det kommer troligen bli rätt ovanligt i framtiden. Foto: Henrik Östensson

Att det inte var mycket till vit jul kan nog alla vara överens om. Det är inte första gången. Troligen kommer Sydnärke ha förlorat mellan 28- och 49 snödagar per år om 50 år, i ett optimistiskt scenario, där vi lyckas sänka utsläppen av växthusgaser en del. Det innebär att tre av fem dagar med snö försvinner.

Frågan ät dock om det inte kommer gå fortare. De gröna, blöta vintrar vi sett de senaste åren förklaras med variationer i vädret. Men det börjar bli vanligt med sådana variationen. November och december har varit varma, det var de i fjol också. Bara tre jular de sista tio åren har bjudit på snö. 2010 var det 45 centimeter snö i vårt område och snö i hela landet. 2012 var det hela 50 centimeter snö. Sedan har det tunnat ut rejält. Det enda år det varit något slags vit vinter i Sydnärke var 2018, fem centimeter snö. Det töade dock till nyår.

Snödjupet mäts på SMHI:s mätstationer lite varstans i länet, Vid Örebro flygplats, vid Zinkgruvan, Vid Finnerödja bland annat.

Grönt indikerar snöfritt. Grått snö Grönt indikerar snöfritt. Grått snö

I vårt område innebär det att chanserna för att det ska bli en vit jul är under 30 procent. Ska chanserna gå över 50 procent måste man åka en en bra bit norr om Stockholm.

Ungefär två och en halv månad med snö, totalt, per vinter har det varit de senaste tre decennierna i vårt område. Mycket talar alltså för att det minskar rejält, med ungefär en månad om vi går 50 år framåt i tiden. Allt detta enligt SMHI.

När SMHI tar fram analyser på framtidens klimat gör man det för olika scenarier. Lite förenklat handlar de om hur mycket vi lyckas minska utsläppen av klimatgaser.

Det finns alltid osäkerheter när man gör antaganden om framtiden. Dessa scenarier visar vilka effekter olika framtida halter av växthusgaser i atmosfären väntas ha.

De siffror om antalet snödagar vi redovisar i artikeln utgår alltså från det mest positiva scenariot, det förutsätter att. vi minskar våra utsläpp av klimatgaser rejält.

Om vi fortsätter släppa ut växthusgaser som vi gör, ja, då blir det än mindre vanligt med snö i Sydnärke om 50 år.. Någonstans runt 11 dagar per vinter enligt SMHI.

Det är nyhetsbyrån Newsworthy som brutit ner statistiken på Sydnärke-nivå.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-28 8:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.