Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Färre testar positivt – men färre testas

Medan omvärlden ser en rejäl ökning av nya Covid-19 fall är det få i Sydnärke som bekräftas med smitta. Det kan dock ha att göra med att allt färre testar sig enligt nya rekommendationer. Det gör att siffrorna som presenteras just nu inte är helt jämförbara med den statistik vi redovisat tidigare.

Sedan den 1 november har Folkhälsomyndigheten ändrat rekommendationerna för testning, för vilka som ska testa sig. Fullvaccinerade personer ska i de flesta fall inte testa sig vid förkylningssymtom. Undantag görs bland annat för boende på särskilt boende och vård- och omsorgspersonal. Det innebär att avsevärt färre testar sig fölr Covid-19 och att jämförelser med tidigare statistik inte är helt jämförbar.

Flest nya fall i Kumla

Under förra veckan, alltså vecka 44 rapporterades följande i Sydnärke:

Askersunds kommun: 2 nya fall

Hallsbergs kommun: 5 nya fall

Kumla kommun: 30 nya fall

Laxå kommun: 4 nya fall

Lekebergs kommun: 1 nytt fall.


I hela landet rapporterades 5 066 fall under vecka 44. Det är en minskning med 14 procent jämfört med veckan innan.

De ändrade rekommendationerna har diskuterats en del, eftersom smittspridningen ökar igen exempelvis i våra grannländer. Folkhälsomyndigheten har också öppnat för att det kan komma ändringar i rekommendationerna och nya restriktioner igen om utvecklingen i Sverige ändras.

Färre dör – folk blir mindre sjuka

Även om man alltså nu testar färre tillhör Region Örebro län de regioner som fortfarande testar allra mest i landet.

Även om folk fortfarande smittas råder det dock ingen tvekan om att vaccinationerna gjort pandemin mindre dödlig. De vaccinerade som smittas blir också mindre sjuka ocvh hamnar mindre ofta på sjukhus.

Under vecka 44 rapporterades inga nya dödsfall eller nyinläggningar på intensivvårdsavdelningar i Örebro län. 

Sedan pandemins start har 353 personer avlidit i länet. Dessa siffror finns inte på kommunnivå. Men sedan juni har bara elva nya dödsfall registrerats i länet. En rejäl nedgång.

Tidigare under pandemin gick antalet bekräftade fall hand i hand med sjukhusinläggningar och dödsfall. I och med att de flesta vuxna nu är vaccinerade, inte minst i äldre åldersgrupper, är det en allt lägre andel av de som smittas som avlider. Som vanligt är det nyhetsbyrån Newsworthy som brutit ut statistik.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-12 8:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.