Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Få covidfall men Delta dominerar

- För att nå ett fullgott skydd mot deltavarianten krävs 2 doser vaccin, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Bild: Region Örebro län- För att nå ett fullgott skydd mot deltavarianten krävs 2 doser vaccin, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Bild: Region Örebro län

Antalet nya covid-fall i länet är fortsatt relativt få - ett 60-tal förra veckan - men andelen fall av deltavarianten ökar.
- Med de lättade restriktioner som gäller och dominans av deltavarianten är det nu otroligt viktigt att alla som rekommenderas vaccination vaccinerar sig så snart som möjligt säger smittskyddläkare Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

I hela länet analyserades drygt 3100 covid-19-tester förra veckan. Ett 60-tal var alltså positiva, och av dem har ett tiotal länsbor har smittats i S:t Petersburg där fotbolls-EM har spelats.

Analyserna som visar av vilken variant av viruset smittade har drabbats av tar längre tid att genomföra. De svar som har kommit gäller prov tagna för två veckor sedan, och av dem var 70 procent av deltavarianten (som tidigare kallades den indiska) som anses mer smittsam.

- Vi behöver också fortsätta påminna varandra om att de grundläggande råden fortfarande gäller. Det är viktigt att stanna hemma vid symtom och då testa sig, oavsett om man är vaccinerad eller ej, påpekar Gunlög Rasmussen.

De senaste sju dagarna - ytterligare en annan mätperiod alltså - har Askersund och Laxå inga nya fall, medan Kumla har fem, Hallsberg tre och Lekeberg ett fall. I hela länet upptäcktes 38 fall under samma period.

Vaccinationsbokningen är öppen för alla som är födda 2003 och tidigare.

- Nästa åldersgrupp på tur för vaccinering är ungdomar födda 2004 och 2005. Nu inväntar vi besked från Folkhälsomyndighet om när vi kan påbörja vaccination av dem, säger Stellan Johansson som ingår i styrgruppen för covidvaccination.

80 procent av invånarna i länet som är 50 år eller äldre är vaccinerade.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-07 9:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.