27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ett vargrevir i Sydnärke

Ett vargrevir i Sydnärkenytts område, Tivedsreviret. Istock photos.Ett vargrevir i Sydnärkenytts område, Tivedsreviret. Istock photos.

Det finns just nu tio vargrevir som berör Örebro län just nu. Bara ett i Sydnärkenytts område dock, det så kallade Tivedsreviret, som berör både Askersunds och Laxå kommuner. Men det har varit besvärligt att inventera varg den här vintern, det har ju i princip saknats snö.

Vargparet, det som brukar gå under benämningen alfaparet bland vargarna i Tiveden har fått valpar under 2019, det man från myndighetshåll brukar kalla en föryngring. Totalt i länet har det skett 4,5 föryngringar. Det låter lite konstigt men beror helt enkelt på hur Länsstyrelserna räknar.

– Vi delar föryngringar med flera andra län. En delad föryngring med ett annat län räknas då som 0,5 föryngringar och en föryngring delad med två andra län räknas som 0,33 föryngringar, totalt ger det 4,5 för Örebro län, skriver Emma Kvastegård, på Länsstyrelsen.

I klartext innebär det att det i själva verket skett föryngringar i åtta av länets tio vargrevir. Men att vi så att säga delar dem med andra län.

Hur många valpar det fötts framgår inte av länsstyrelsens information. Att inventera djur i skogen, som varg, är ingen helt exakt vetenskap. Det går inte att helt håll koll på varje individ. Inventeirngen bygger dels på spårning och dels på observationer som man sedan kvalitetssäkrar. Det samlas också in spillning för att man ska kunna räkna antalet vargar.

Vintern, utan snö, gör att mn inte helt säkert vet hur stora reviren är. Den här kartan visar deras minsta utbredning. De kan vara större.

Vargreviren i Örebro län enligt Länsstyrelsen.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-04-28 9:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.