Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Undersökta byggföretag brister i arbetsmiljön

Många inom byggsektorn orkar inte fram till pensioneringen på grund av dålig arbetsmiljö. Foto: LG Månzon Många inom byggsektorn orkar inte fram till pensioneringen på grund av dålig arbetsmiljö. Foto: LG Månzon

Nästan samtliga av 110 undersökta byggarbetsplatser i länet har brister i arbetsmiljön när det gäller ergonomin. Det visar en undersökning som Byggnadsarbetareförbundet gjort i samverkan med skyddsombud och arbetsgivare.

- Det var hela 98 procent av arbetsplatserna som uppvisade felaktigheter, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads i Örebro och Värmlands län. 

Ergonomi handlar om hur arbetsplatsen och arbetsmiljö ska se ut för att inte slita på kroppen i onödan. Man ska ha en bra arbetsställning, bra ljud och ljus och ett bra klimat.

Det handlar även om hur kroppen används på ett lämpligt sätt, exempelvis när det gäller lyft och kroppshållning.

Enligt Byggnads  är det inte alltid som arbetsgivaren ser till att det här uppfylls på arbetsplatserna. Eller att arbetstagaren gör rätt.

Tidsbrist eller bekvämlighet

- Ofta skylls det på tidsbrist, eller att man tycker det är obekvämt att använda sig av olika hjälpmedel, säger Kenneth Svärd.

Kan du nämna något exempel?

- Ta som golvläggare och plattläggare. Istället för att använda lyftmaskin så bär man upp tungt byggmaterial för trappor. Det handlar ofta om att spara tid och pengar. 

Kenneth Svärd pekar på att en god arbetsmiljö inom byggsektorn är A och O för att orka fram till pensionsåldern. Men många orkar inte till mållinjen.

- Genomsnittsåldern inom bygg är idag 62 år. Men pensionsåldern är 65 år, och att den ska höjas till 67 år är många av våra medlemmar kritiska till.

Lika självklart som skyddsräcken

Bedömning av ergonomiska risker ska vara lika självklart som att det finns skyddsräcken och skyddsskor på en byggarbetsplats, menar Kenneth Svärd. 

137 av Byggnads medlemmar i Örebro län upplever 97 procent att smärtor i kroppen, kopplat till deras arbete. Detta enligt annan undersökning som Byggnads gjort. 

- Människan är ingen maskin, och byggnadsarbetarna får betala med sina kroppar när penningjakten får före arbetsmiljön.

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsgivaren har ansvar att se till så ergonomi och arbetsmiljö är god.

- Men ergonomin är inte det första man tänker på som arbetsgivare, det blir mer som en process, säger Kenneth Svärd.

Han påpekar att specialkontroller av det här slaget som genomförts brukar ha god effekt.

- Jag vill se en nivåhöjning i arbetsmiljöarbetet i hela Örebro län.

Byggnads förväntar sig nu en återkoppling från arbetsgivarna.

 

 

FAKTA 

Byggbranschen är en av de mest skadedrabbade. I Örebro län anmäldes under år 2020 hela 96 arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro och därtill 16 sjukdomsfall som berodde på skadlig inverkan av arbetet. Källa: Byggnads

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-01 13:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.