Nu höjer Eon även nätavgifterna
Att elen blivit dyrare senaste året har inte undgått någon. Nu vill elbolagen även ha mer betalt för elnätet. Eon, en av de nätägare som har flest nätkunder i Sydnärkenytt, aviserar höjda elnätsavgifter. Man förklarar höjningen med omvärldsläget och ökade elpriser.
Enligt Eon själva innebär höjningen ungefär 45 kronor i månaden mer för någon som bor i lägenhet och förbrukar 8 000 kwh per år. I en villa som där man förbrukar 20 000 kronor per år menar man att höjningen ska bli ungefär 100 kronor i månaden.
Exakt hur stor prishöjningen blir för varje elkund beror på hur mycket el man förbrukar och hur stor huvudsäkring man har. Mer elförbrukning, större huvudsäkring, mer prishöjning.
Som exempel. För undertecknads hus, ett mindre, äldre trähus som förbrukar ungefär 10 500 kwh per år gäller följande prishöjning. Nätavgiften höjs från 275 kronor till 317.50. 42.50 mer i månaden.
Överföringsavgiften, alltså det elbolaget tar betalt per kilowatt-timme för att flytta, överföra elen, går från 14.19 till 17 öre per kwh.
Då är alltså inte själva priset för elen och de prisökningar som vi sett där inräknade. De kommer utöver den höjda nät- och överföringsavgiften
Dyrare förluster
Hur kan då kostnaden på att tillhanda elnät i Sverige, alltså själva elledningen påverkas av kriget i Ukraina och högre elpriser? ? Eon motiverar det hela med de höjda kostnader omvärldsläget inneburit, högre elpriser. Man menar att Eon som nätägare har el-förluster i sitt elnät. Elbolaget köper alltså in el som försvinner på vägen. Det är kostnaden för den elen som nu Eon säger sig vilja kompensera för, eftersom den blivit dyrare.
Det ska tilläggas att Eon både producerar el och är nätägare. Men den stora elproduktionen knoppades dock av i ett eget bolag, Uniper, som sedermera sålts av till till Fortum
Geografiskt monopol
Eon gjorde en vinst på 3.7 miljarder euro, alltså ungefär 37 miljarder svenska kronor förra året
Elbolagen tjänar mer pengar på sin elproduktion, eftersom elpriserna stigit. Men med samma motivering kan man alltså också kräva än mer mer betalt av nätkunderna för interndebiteringen mellan elproducerande bolag och nätägare.
Ett problem för oss som elnätskunder är att nätägaren har geografiskt monopol. Det går inte att byta elnätsbolag. Vem som leverer själva elen kan vi välja. Men om det nätägande bolaget höjer priserna är det bara att betala. Det går inte att byta nätägare.