Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

En rörig dag i rikspolitiken

I förmiddags på onsdagen valdes Magdalena Andersson, ny partiledare för Socialdemokraterna som statsminister. För några minuter sedan avgick hon, efter blott sju timmar som statsminister. En situation som aldrig tidigare inträffat i svensk politik.

Det som hände efter statsministeromröstningen var att det blev en omröstning om regeringens budget. Den gick inte igenom, eftersom Centerpartiet lade ner sina röster till förmån för ett eget budgetförslag. Det i sin tur ledde till att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget blev framröstad.

Som en effekt av detta kände Miljöpartiet, som fram till i dag ingått i regeringen, att de inte längre  kunde sitta kvar i regeringen.

Eftersom det i Sverige är praxis att en koalitionsregering som förlorar en koalitionspartner ska avgå. Därför valde Magdalena Andersson att avgå redan några timmar efter att hon blivit vald.

Mycket talar dock för att hon kommer bli vald igen, eftersom Miljöpartiet har sagt att de ska rösta gult, det vill säga släppa fram henne som statsminister i ytterligare en omröstning. Men då kommer inte Miljöpartiet ingå i regeringen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-24 17:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.