
Laxå Herrgård är ett av alla matställen som håller öppet under Matresan. Det blir bland annat vedugnspizza. Foto: Henrik Östensson
En konstrunda för hungriga
– Matresan i helgen
Nu till helgen, 7-8 september, ordnas åter Matresan i Örebro län, för sjunde året. Man kommer kunna prova och utforska mathantverk från Grängesberg i norr till Askersund i söder. Vi har träffat några av de som öppnar upp sina verksamheter under Matresan. Det blir bland annat pizza, lammkorv, glass och hembakt fikabröd, ofta i fantastisk miljö.
Matresan startade 2019 och är en omvänd matmarknad. I stället för att samla producenter på en marknad, så låter man kunder besöka dem på hemmaplan. Mathantverkare, krögare och entreprenörer skapar en gemensam öppethelg vilket ger kunderna en möjlighet att upptäcka nya platser och uppleva mer av Örebro län.
I Sydnärkenytts område finns ett trettiotal anmälda deltagare med allt från gårdsbutiker till restauranger. För dem som väljer att besöka flera platser under helgen så kan det bli en matresa med stor variation. Det finns allt från ostkakor och östafrikansk streetfood till vildsvinskorvar och grönsaker.
Matresa för första gången
Laxå herrgård deltar på Matresan för första gången. Herrgården som egentligen är en konferensanläggning centralt i Laxå, brukar vanligtvis inte vara öppen för allmänheten. Under sommaren har de dock bjudit in till café med bärpajer, kakor, räksmörgåsar och sallader.
– De flesta som kommer hit har någon anknytning till Laxå, säger Patrik Harlen.
Patrik Harlen och Annemo Johansson sköter tillsammans anläggningen och provar nu att vara med på Matresan för att se om det kan locka några utsocknes och Laxåbor som ännu inte besökt herrgården. Byggnadens café kommer att vara öppet under helgen med olika bakverk och sallader.
– Det är en rolig grej och bra att det är fokus på närodlat och att man kan få ett event som handlar om det, säger Annemo.
Napolitansk pizza
För två år sedan gjordes en totalrenovering av stora delar av herrgården, det mesta var nedgånget och slitet, och all ny inredning valdes noga ut. Secondhandmöbler köptes in från halva Sverige för att passa in i herrgårdsmiljön. Förutom konferenser bokas anläggningen till privata firanden av födelsedagar och bröllop och på mellanvåningen hyrs kontorsrum ut till lokala företag.
Det som ska locka besökarna till Laxå herrgård den 7-8 september är Napolitansk pizza. Pizzan kommer att bakas av Patriks son Robin Harlen och hans svåger Alexander Carlsson som både beskriver sig som matnördar. Bakat pizzor har de gjort i flera år men nu blir det första gången de bakar åt betalande gäster.
Speciellt mjöl
– Jag har varit lite drivande i att de skulle ställa upp på matresan. Det är kul om det blir bredare i länet, säger Robin som själv åkt runt på Matresan med sin familj tidigare år.
De Napolitanska pizzorna beskriver han som en lättsmält pizza. De är bakade med ett speciellt mjöl, Tipo 00 mjöl, två dagars jäsningstid och med väldigt lite jäst. Bakningen sker i pizzaugn med en temperatur på 400-500 grader och den är klar på någon minut.
– Har man ätit en vanlig pizza så kan man känna sig jäst och proppmätt, men efter en Napolitansk pizza så ska man känna sig nöjd men inte mer, fastställer Robin.
Pizzorna kommer att serveras med en topping av San Marzanotomater, mozzarella, parmesan och basilika.
Under Matresan kommer även företaget Växa att sälja av sina grönsaker utanför Laxå herrgård. Basilikan som toppar pizzorna är odlade av dem. De har sina odlingar 40 meter under marken i sandstensgruvan under Kvarntorps industriområde, något Sydnärkenytt uppmärksammat tidigare.

Lammkorv och soppa på Berga
Berga Skafferi har varit med under Matresan varje år sedan det startade. I år erbjuder de grillad lammkorv, soppa med bröd och deras egen glass ”Lyckliga hönans glass”.
Berga Skafferi som är en gårdsbutik med café och lokalodlade produkter, finns strax utanför Fjugesta. Karolina och Claes Schneider driver verksamheten och en hel del av produkterna kommer från deras egen gård.
Gårdens höns ser till att fylla upp äggboden varifrån det passerar ungefär tusen ägg per dag. En del av äggen går direkt till köket för att omvandlas till olika bakverk som sedan säljs i kaféet.

Karolina Schneider i sitt kök förbereder för helgen. Foto: Josefine Milton
Från kaféets uteservering är det en utsikt över gårdens lummiga trädgård som skapats med ett syfte.
– Det är en trädgård för insekter och folk. Tanken när vi skapade trädgården är att den ska vara sådant som drar pollinerare som fjärilar, humlor och bin, berättar Karolina
Och en hel del av trädgårdens frukter och bär används också i kaféets bakverk.
Egen glass, med ägg
”Lyckliga hönans glass” är gjord på på gårdens egna KRAV-ägg och med mjölk från Frösvi, en ekologisk mjölkgård. Ölandsvete som är ett egenodlat kulturspannmål används i all bakning på gården och även i brödet som kommer att serveras till soppan under Matresan.
– Det är ett mjöl som är lätt och bra att baka på och lite snällt för dem som är känsliga för gluten, berättar Karolina Schneider.
Karolina tipsar besökare under Matresan att ha en plan inför helgen för att hinna med minst tre platser om dagen.
– Det är ju en helg för att smaka på utbudet som är i hela länet. Det finns ju så många duktiga producenter som håller på med saker, säger Karolina.
Under Matresan gästas Berga Skafferi av Annelies Keramik som vanligtvis har sin butik i Fjugesta.

Hönorna på Berga utgör både råvaruproducenter och förströelse för besökare. Foto: Josefine Milton
Gustav bakar surdegspizza bland blommor och bin
Långt ut på landsbygden utan för Vretstorp, håller Kristine Andersson och Gustav Nyberg till med sitt lilla företag ”Bland blommor och bin”. Under matresan kommer de duka upp såväl fikabuffé som vedugnsbakad pizza. Man kommer också kunna köpa snittblommor och Kristines keramik.
Det är Gustav som står för bakandet och matlagningen.
– Jag började baka kakor, fikabröd, redan när jag var barn. Jag blev inspirerad av morfar, som alltid bakade. Senare jobbade jag under 15 år som kock. Jag har bytt bana och är numera redovisningskonsult. Det här gör jag på fritiden, berättar han.
Hans sambo Kristine kan titulera sig keramiker, snittblommeodlare, tulpanodlare och lastbilschaufför. Som om inte det räckte har paret också biodling och uppfödning av ankor på sin pallet.
De två stora växthusen är fulla med tomatplantor olika snittblommor.
– Västhusen kom upp i våras. Kristine odlade blommor redan innan. En stor grej har varit vår tulpanodling. Vi har självplock här på våren. Fungerar bra. Kunderna kommer hit, äter, fikar och plockar själva tulpaner, med lök och allt. Då blir odlingslådorna automatisk tömda på tulpaner så vi kan odla annat. I en liten verkstad, som paret byggt själva, skapar Kristine sin keramik. Självklart har de sågat virket till huset själva, av egen skog.
Vedeldad superugn
Själva matdragplåstret under matresan blir nog Gustavs Napolitanska surdegspizza.
– I år blir det kantarellfyllning.
Vad kännetecknar napolitansk pizza?
– Det är framför allt en tunn, luftig botten, bakad under hög värme. Det blir luftig och inte alls så stabbig som vanlig pizza. Man har en speciell deg. Ofta används ett speciellt mjöl, från Italien. Jag tycker vi har fina råvaror här i länet, så jag använder ett mjöl från Kullens kvarn i Glanshammar. Det är malt av vårvete, av en gammal svensk kultursort och odlat i närområdet.
Pizzorna bakar Gustav i en speciell ugn som han och hans far konstruerat.
– Man eldar både i ugnen innan bakningen och på sidorna inne i ugnen när man bakar. Det blir riktigt varm, när det är som det ska blir pizzan klar på 2,5 minuter. Förra året blev det sådär 200 pizzor under matresan. Vi hade massor med folk här. Mer än 250 bilar. Hela familjen fick hjälpa till med att fixa så parkeringen fungerade.
Som om inte keramik, snittblommor, pizza och hembakt fikabröd skulle räcka så har paret också biodling.
– Det var en hård vinter, flera av våra bisamhällen dog, men lite skörd blir det. Bland annat gör jag glass, smak av honung och salt