15 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Jag drömmer om ett friare liv"

En Kumlatjej, som vill vara anonym, har skrivit en krönika om sin dröm: Att slippa bli behandlad enligt gamla traditioner där en flicka inte har samma frihet som en pojke.

När vi firade Nuroz (persiska nyåret) i skolan i våras dansade pojkarna, men inte flickorna.

Alla var glada. Vi hade fina kläder på oss och vår lärare hade dukat fram många goda saker på bordet. Mina klasskamrater spelade afghansk musik och dansade. Jag hade en fantastiskt och otrolig känsla och skulle gärna velat vara med i deras glädje och dansat som de andra.

Jag vill ha frihet och kunna göra alla möjliga saker i mitt liv men Gamla tankar, som alla har, även jag själv, är att om du är en muslimsk tjej så dansar du aldrig framför alla.  Och det är alla möjliga saker som en pojke får göra men inte du.

Bild: Privat.

När människor med gamla tankarna talar om att du är en tjej som inte får göra som pojkar då har jag alltid önskat att jag skulle vara en pojke istället. Det var inte första gången som jag hade den känslan. 

Trots att hela världen går framåt i utvecklingen så finns det flera människor som fortfarande lever kvar i den gamla tidens värderingar. Jag vet att det är svårt då för en flicka att göra uppror för ett friare liv, men man måste kämpa för det som man vill. Det kanske tar tid och man ska inte bli besviken i så fall, resultatet kommer att bli bättre än förut. 

När jag var i Iran jag hade inte den här friheten som jag har idag i Sverige. Men nu kämpar jag för att jag och min syster ska ha ett friare liv. Jag vill att hon ska göra alla saker som jag inte har fått gjort när jag var yngre. 
Jag vill att föräldrarna lär sig och låter tjejerna vara ute när de vill, som en pojke får. Jag vill verkligen att en tjej kan ha lite frihet i vilka kläder hon skall ha på sig, såsom en pojke. Jag hoppas att en dag tjejernas kompis inte bara behöver vara tjejer utan också att pojkarna kan vara bästa kompis med en flicka. 

Jag känner många tjejer som få inte studera till klass 5 eller 6 eftersom de måste vara hemma och sköta om hemmet. Sedan gifter de sig med någon som är äldre än dem. Jag tycker att det verkligen är svårt att förstå, då det i koranen står att alla måste ha sina egna kunskaper. 

I några länder i Asien får tjejerna inte prata eller skratta högt på allmän plats. I några kulturer som finns idag där bestämmer männen i hemmet som en ledare för familjen. 
I Europa finns jämlikhet och alla möjligheter för kvinnor och männen, men trots det så finns det fortfarande några länder som har olikheter fast folket inte vill ha det så idag. Idag börjar männen kämpa för jämlikhet tillsammans med kvinnorna.

Till nästa Noruz hoppas jag att alla dansar, tjejer som killar och att alla är glada utan att behöva önska sig att vara en annan person med alla möjligheter. Ingen skall känna som jag och vara lidande för att man är en tjej eller en pojke. 

Jag önskar att männen och kvinnorna en dag kommer att lära sig att de är lika och kan byta sysslor utan problem. Jag vet att vi tjejer lyser över hela världen och alla önskar att ha oss som dotter, mamma, fru eller en kvinna som har samma värde som mannen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-30 12:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.