Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Ett annorlunda studentfirande

Studentutspring på en helt öde skolgård. Foto: Linnea ÖstenssonStudentutspring på en helt öde skolgård. Foto: Linnea Östensson

Det var festligt, studenter i vita kläder och blommor, men lite konstigt och tomt. Vi var med när Alléskolans avgångselever firade coronastudent.

Alla som varit med vid studentfirandet på Alléskolan vet hur det brukar se ut. Trångt, folkhav, svårt att hitta parkering och tusentals festklädda människor. I dag, ett tält, Ett band som spelar och en helt öde skolgård. I ett hörn står några poliser. I fönstren till matsalen skymtar personal. Feststämningen har lite svårt att infinna sig. Å andra sidan har inte mycket varit sig likt på skolan sedan den 16 mars.

Lärarna med – Hemifrån

För SA-17, alltså samhällsvetarna började dagen, som brukligt, med Champagnefrukost, i Sannahed. På skolan samlades de i ett klassrum med sina mentorer, Mikael Hellgren och Eundys Engström. Lite läsk och lite snacks och så det kanske mest ovanliga inslaget, en projektor och en filmduk. Där finns resten av lärarna, på distans. Det blir tårfyllda avsked, framför projektorduken. Studenterna har svårt att sitta still, de tjoar, snyftar lite och ropar lite till lärarna när de dyker upp. Lärarna håller små tal, vinkar, och gråter lite.

Utspring utan publik

Sedan var det dags för det traditionella utspringet. Det skedde med dundrande musik, rök och fotografer och…..Ingenting, en helt tom skolgård, öde!

Det var den 16 mars allt ställdes på ända för Alléskolan, och alla andra gymnasier i landet. På grund av pandemin, och för att stoppa smittspridningen beslutades det att all undervisning skulle ske på distans. Elever hemma med datorer och pekplattor, lärare också hemma. Inga fysiska möten.

– Det har fungerat bra. Men visst var det lite svårt med rutiner och så. Det blev att man vaknade fem minuter innan lektionerna började och öppnade datorn, säger Sara Bergström.

Hur blev det med närvaron då?

– Det har fungerat bra. Jag tror många som ibland inte orkat gå till skolan i vanliga fall valde att vara med på lektionerna när de var på distans, även om det så klart finns sådana som inte klarade av det, fortsätter Sara.

Hon menar att det finns stora fördelar.

– Men absolut. Det här är ju ett arbetssätt man ofta använder på universiteten. Nu har vi lärt oss det redan.

Roligt att det blev något

Var du orolig för att det inte skulle bli något student firande.

– Men lite, det är ju roligt att det blir något, även om allt är lite annorlunda.

Utspringen pågår fram till strax efter lunch. Allt livesänds på internet. Det hölls också tal av rektorer där olika stipendier delades ut. Det hölls i aulan, men utan publik, eller elever. Det hela distribuerades sedan till eleverna via internet.

Inga studentflak

Någon kortege med studentflak runt Hallsberg är det heller inte tal om. Studentflaken är förbjudna. Eftersom utspringen sker klassvis, med ett visst mellanrum, så var det inte speciellt trångt med fordon som skulle hämta elever när Sydnärkenytt var på plats.

Skolan började skissa på hur en student med coronarestriktioner kunde se ut redan i mars. Man funderade på olika scenarior, bland annat att ställa in helt, eller skjuta upp. Man kom fram till att det rimligaste var den lösning som blev verklighet. Risken var annars att det skulle uppstå spontana studentfiranden. Skolan har varit noga med att förmedla budskapet att inga anhöriga, eller kompisar fick komma på studenten. På förmiddagen såg man ut att ha lyckats.

Foto: Linnea Östensson Foto: Linnea Östensson
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-05 10:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.