01 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tyst midsommar när 70-åringarna är hemma

Tyst på hembygdsgårdarna i midsommar. Foto: Henrik ÖstenssonTyst på hembygdsgårdarna i midsommar. Foto: Henrik Östensson

Under hela våren har i princip all öppen verksamhet i hembygdsföreningarna legat nere. Sommaren är föreningarnas intensivaste period, med midsommarfiranden och marknader. Allt ställs in, för att nästan alla som jobbat med detta är över 70. Hur mår hembygdsrörelsen under Corona? Vi frågade ordföranden för hembygdsförbudet i Örebro län, Ingela Oxelgren, Åsbro.

Ingela Oxelgren. Hembygdsförbundets ordförande i Örebro län. Henrik Östensson. Ingela Oxelgren. Hembygdsförbundets ordförande i Örebro län. Henrik Östensson.

Midsommar blir annorlunda för väldigt många människor i år. ungefär 300 000 brukar besöka olika midsommarfiranden hos mer än 800 hembygdsföreningar i landet. Allt detta är inställt, det finns mer än 2000, men alla ordnar inte midsommarfiranden. Lägg därtill hembygdsvandringar, nationaldagsfiranden, hembygdsfester, alla bygdemarknader, bygdespel, veteranfordonsträffar och allt möjligt.

– Ja, nästan över allt där något händer, inte minst på landsbygden, men också i städer, har hembygdsrörelsen ett finger med i spelet. Man kan alltid besöka hembygdsgården och njuta av miljön med en egen picnickorg, men aktiviteter är det inga denna sommar, säger Ingela Oxelgren.

Många äldre i föreningar

Corona sätter fokus på två saker i samhället. För det första, hur mycket jobb i vårt samhälle som utförs av ideella föreningar. Hembygdsrörelsen är bara en av de organisationer som bär samhället. För det andra, hur mycket av arbetet i dessa föreningar och organisationer som utförs av folk över 70 år.

– Corona har satt detta problem, som vi funderat på i många år, på sin spets. Medelåldern i hembygdsrörelsen har alltid varit hög, den har ökat. Det blir allt svårare att få yngre medlemmar, och ännu svårare att få dem aktiva, att engagera sig i styrelser och kommittéer, fortsätter Ingela Oxelgren.

Hon menar att alla, från ungdomar, via barnfamiljer, till medelålders, gärna deltar i hembygdsrörelsens aktiviteter, men att man ogärna engagerar sig, eller betalar medlemsavgift.

Deltar men…

– Folk kommer, deltar, köper korv, lotter och kaffe. Men där slutar det. Man förutsätter att midsommarfirandet, hembygdsmarknaden, bygdeteatern, ska finnas, men man vill ogärna engagera sig. Jag tror inte det stora flertalet människor förstår vilket arbete som ligger bakom allt hembygdsföreningarna gör, inte sällan tror man att vi får betalt. Det finns en okunskap om ideellt arbete. Att det blivit så faller givetvis både på oss i hembygdsrörelsen och samhället i stort. Det är en samhällsförändring som pågått länge.

Ingela menar att hembygdsrörelsen kanske dras med ett rykte om att man bara samlar gamla saker.

– Det är ju en del av vår verksamhet. Men vad som kanske är viktigare är att vi levandegör historia, dokumenterar och bevarar. Viktigast är dock att vi faktiskt på många orter står för en levande bygd och ett levande samhälle. Det är ofta vår verksamhet som håller igång mindre byar och samhällen. Allt från studiecirklar via marknader till bilträffar och veteranplöjningar.

Har inte haft årsmöten

Problemen är som sagt inte nya, även om Corona förvärrat.

– Ja, vi har exempelvis haft många föreningar som har problem med att sätta ihop en fungerande styrelse. Man har helt enkelt inte folk som orkar engagera sig. Det stora flertalet föreningar i länet har inte haft årsmöte än. Många ska försöka ha det under sommaren. Även hembygdsförbundet ska hinna hålla en nedbantad stämma.

Finns det en risk att hembygdsrörelsen inte återhämtar sig efter Corona?

– Jag tror vi kommer tillbaka. Men det kan nog bli på ett annat sätt, med ännu färre aktiva och med färre aktiviteter. Man måste vara öppen och inse att för människor som är mellan 75- och 85 år, som många av våra medlemmar är, kan det hända väldigt mycket på ett år. Speciellt om man blir sittande i isolering hemma och inte kommer ut. Vi behöver våra träffar och det arbete vi gör, fortsätter Ingela.

Hon slänger också ut en uppmaning till folk att engagera sig.

– Vill man se en levande hembygd, där traditioner som midsommarfiranden hålls vid liv, är det rätt läge att engagera sig i en hembygdsförening. Bygden behöver både äldre och yngre engagerade.

Ett sabbatsår

Ingela Oxelgren ser samtidigt fördelar med ett år utan publika arrangemang för hembygdsföreningarna.

– Man kan se det som lite av ett sabbatsår, där man kan samlas i mindre grupper, kanske underhålla hembygdsgårdarna och göra annat som är svårt att hinna med i vanliga fall. För många hembygdsföreningar är somrarna mycket intensiva. Få aktiva gör att underhåll skjuts framåt. Nu kan man passa på. Jag vet att många av de mer aktiva föreningarna jobbar så.

Ingela Oxelgren har varit aktiv i hembygdsrörelsen sedan 1976, då hon gick med i Lerbäcks hembygdsförening.

Hembygdsförbundet i Örebro län organiserar 71 hembygdsföreningar.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-18 9:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.