13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ingen distansundervisning – men tar sig eleverna till Alléskolan?

Om en månad drar höstterminen igång för 1 500 gymnasielever på Alléskolan i Hallsberg. Men för att hindra trängsel i bussarna kan elever bli lämnade vid hållplatserna.

Redan i slutet av maj bestämde regeringen att undervisningen skulle bedrivas på plats i landets gymnasier i höst. Distansundervisning ska inte behövas.

– På skolan kommer vi lösa det utan större problem. Men frågan är ju om alla elever kan ta sig till skolan, säger Marie Kilk, rektor, till Sydnärkenytt

Så sent som den sextonde juli kom nämligen regeringen med nya bud, där man öppnar för att huvudmännen ska kunna erbjuda viss distansundervisning, och att den kan bli nödvändig.

Inga fler bussar?

Skälet till det är att regionerna, som bedriver kollektivtrafik, larmat om att skolstarten på gymnasierna kan leda till sådan trängsel på bussarna att man inte tror att det är möjligt att följa de regler folkhälsomyndigheten satt upp för att förhindra smittspridning.

– I de möten vi haft med Länstrafiken i Örebro län så har de gett samma bild. De har till och med talat om att de inte kommer kunna ta med alla gymnasieelever. Att de kommer lämna elever vid hållplatserna. Vi har också fått höra att att det inte är möjligt att ändra turlistor, eller sätta in fler bussar. Däremot förväntas vi kunna ställa om undervisningen igen, fortsätter Marie Kilk.

Fungerar inte i praktiken

Marie Kilk menar dock att distansundervisning delvis inte fungerar i praktiken.

– Dels så kom det beslutet väldigt sent. Sedan är det så att gymnasieutbildning numera oftast inte sker i regelrätta klasser. Man har ju en del lektioner med sin klass. Men sedan väljer ju eleven i princip sin individuella utbildning bland en mängd olika kurser. Att göra om alla den schemaläggning det innebär i det här läget, så att en del elever skulle kunna utföra viss undervisning på distans, skulle inte fungera. Vi har elever från 40 kommuner, majoriteten är beroende av att åka buss.

Kan det hända att vissa elever inte kommer kunna ta sig till skolan?

- Det ska egentligen inte jag, utan Länstrafiken svara på, säger Marie Kilk.

Handtvätt och ingen trängsel

På själva skolan innebär Corona och folkhälsomyndighetens restriktioner en hel del förändringar med elever på plats.

– Vi måste ju undvika trängsel så långt det går. Vi kommer inte ha några stora samlingar i aulan, vi jobbar så långt det går med schemaläggning för att minska trängsel. Vi har dialog med köket om hur trängsel ska undvikas i matsalen. Vi kommer också ha mer städning än vi haft tidigare. Det kommer, precis som vanligt, finnas bra möjligheter till handtvätt. Vi kommer uppmana eleverna till det och ha handsprit strategiskt utplacerad.

Snabb omställning

I våras blev det ju en mycket snabb omställning till distansundervisning. Vad har ni lärt er, vad har ni tagit med er?

– Vi har lärt oss massor. Framför allt att använda de digitala redskap som finns. Att undervisa elever på distans, exempelvis vid sjukdom, kommer fungera bättre nu. Sedan är det givetvis så att vi, om det exempelvis skulle komma en andra våg av Corona, har en helt annan beredskap, säger Alléskolans rektor.

Alléskolans vuxenelever kommer även under höstterminen ha undervisning på distans.

– Det beror på att vi där inte har lokaler där vi kan kan vidta tillräckliga åtgärder för att hålla nere trängseln. Lokalerna räcker helt enkelt inte för det, avslutar Marie Kilk..

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-20 11:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.