Gå till innehåll
Sydnärke
En elbil laddas vid en laddstation en regnig dag.

Att ladda sin bil blev lite dyrare i mars. Foto: Erik Lodetti.

Elen blev dyrare i mars – men billigare än i fjol

Publicerad: 3 April 2024 7:48

Elen blev dyrare i mars än i februari. Det fanns flera skäl till det. Bland annat låg vindkraftsproduktion på en låg nivå. Ett driftstopp i en kärnreaktor för underhåll påverkade också. Även en finsk kärnreaktor står stilla för underhåll, vilket i hög grad påverkar vårt elpris.

I elområde tre, som hela Sydnärke tillhör, gick spotpriset upp jämfört med februari. Men elen var ändå billigare än den var i mars 2023.

Månadspriset var 59 öre per kilowattimme, vilket var 9 öre dyrare än i februari.  För ett år sedan – i mars 2023 – kostade en kilowattimme 81 öre.

Vi väljer att skriva om spotpriset, eftersom påslag och skatter vairerar lite med vilket bolag man köper el av och vilket avtal man har. Även volymen, hur mycket el man köper, kan påverka det.
Elförbrukningen i mars var lägre än den var i mars 2023. Den viktigaste faktorn för förbrukningens storlek brukar vara kyla. Kallare väder gör att vi bränner mer el. Under mars levererade vattenkraften 43 procent av vår el, kärnkraften stod för 31 procent medan vindkraften bara levererade 19 procent, vilket alltså är ovanligt lågt.

Det är som vanligt Newsworthy som brutit ut statistik  för Sydnärkenytt. Fakta kommer från Nordpool, elbörswen och Svenska kraftnät.

Annons

Nyheter