Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

En fjärdedel av smittade utlandsresenärer

Smittade av covid-19 ökar i Örebro län och smittskydsläkare Gunlög Rasmussen uppmanar nu alla som inte gjort det att vaccinera sig. Och de som kommer hem från utlandsresor att testa sig.

Under vecka 31 testades cirka 110 personer positivt för covid-19 i länet vilket kan jämföras med cirka 65 personer under vecka 30. De flesta nya fallen ses hos personer som är antingen yngre eller i medelåldern.

En fjärdedel av smittade från utlandet

Precis som under vecka 30 var det under vecka 31 ungefär en fjärdedel av de smittade som uppgav att de smittats i samband med en utlandsresa. Detta fastslår Region Örebro län i ett pressutskick under tisdag eftermiddag.

- Därför kan vi inte nog betona vikten av att testa sig efter utlandsresa i enlighet med de rekommendationer som finns, och så naturligtvis att även fortsatt testa sig om man känner av symtom oavsett om man varit på resa eller inte och oavsett om man vaccinerat sig eller inte, säger Gunlög Rasmussen, Region Örebro läns smittskyddsläkare.

Vid en vidare analys av de vanligaste smittvägarna står det klart att dessa är inom samma hushåll, bland vänner och i sociala sammanhang.

64 procent är fullvaccinerade

Förutom vikten av att testa sig i samband med utlandsresa eller vid symtom vill Gunlög Rasmussen återigen lyfta det faktum att det krävs två doser vaccin för att få skydd mot den så kallade deltavarianten. Hon vill därför uppmana alla att gå till någon av länets vaccinationsnoder för att få först en spruta och därefter en till.

- Vi behöver snabbt nå en högre täckningsgrad i alla åldersgrupper, även bland de yngre, för att på så sätt stävja den ökade smittspridning vi nu ser, säger Rasmussen.

Region Örebro län vaccinerar sedan förra veckan alla åldersgrupper födda 2005 eller tidigare. Det är nu cirka 200 000 personer, drygt 80 procent, som vaccinerats med en första dos i Örebro län och cirka 158 000, knappt 64 procent, som är fullvaccinerade.

Det är siffror som visar på en god vaccinationsvilja i länet och i en nationell jämförelse står sig Region Örebro län väl.

Ungdomar på hugget

- Det är glädjande att många väljer att vaccinera sig men vi kan bli ännu bättre. Varje person som väljer att vaccinera sig gör ju nämligen både sig själv och samhället en stor tjänst. Om samhället, idrotten och alla event ska kunna öppnas som planerat krävs att vi åter får ned smittspridningen till en låg nivå, säger Stellan Johansson vaccinationssamordnare i Region Örebro län.

.Bland ungdomarna, 16 och 17 år gamla, som från och med förra måndagen erbjuds möjlighet att vaccinera sig är vaccinationsviljan stor.

- Vaccineringen av de ungdomar som är födda 2004 och 2005 går jättefint. Närmare 44 procent har redan vaccinerat sig eller bokat tid. I de rapporter vi får från platscheferna på vaccinationsnoderna möter våra medarbetare välmotiverade ungdomar som kommer själva eller tillsammans med vårdnadshavare, fortsätter Stellan Johansson.

"Den grupp vi nu verkligen måste heja på" 

För att utöka kontaktnätet kring vaccinationerna, och därmed förbättra möjligheten att nå de yngre målgrupperna inför skolstarten, samarbetar Region Örebro län nu med länets skolförvaltningar och Örebro universitet kring information och digital kommunikation på olika nivåer.

- I regionen vaccinerar vi allt vad vi förmår men vi behöver hjälp med att sprida information för att nå ut med vårt budskap till alla länets invånare. Smittspridning pågår och den allvarliga situationen är inte över.

- 18-19-åringarna kommer och vaccinerar sig, jättebra! Men, den grupp vi nu verkligen måste heja på för vaccination inför hösten är faktiskt gruppen som är mellan 20 och 40 år, det är viktigt för alla, säger Stellan Johansson.

Generösa öppettider hos alla noder

Avslutningsvis vill Stellan Johansson slå ett slag för vaccinationsnodernas än mer generösa öppettider där samtliga noder numer har kvällsöppet och helgöppet.

Boka din tid eller kom på drop in, uppmanas. Redan nu i helgen, söndagen den 15 augusti, har Hallsberg öppet mellan klockan 14 och 20, sedan växlar dagarna runt om i länet under augusti, se anslag om öppettider och 1177.se.

- Så vår hälsning från Region Örebro län blir att du är välkommen när än det passar dig. Vi finns här och hoppas att du tar chansen att ta vaccin för allas vår skull. Vaccinationen är viktig och vaccinet ger ett jättebra skydd, avslutar han. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-10 15:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.