10 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Skatten har chockhöjt priset på kassar

En numera rätt dyrbar Ica-Kasse. Prishöjningen, skatten, gäller dock alla butiker. Foto: Henrik ÖstenssonEn numera rätt dyrbar Ica-Kasse. Prishöjningen, skatten, gäller dock alla butiker. Foto: Henrik Östensson

Har du handlat i din matbutik nyligen? Köpt en plastkasse? Om du tittat på kvittot har du sett att det hänt saker med priset. En vanlig plastkasse kostar numera från fem kronor ända upp till sju kronor. Orsaken är den nya plastskatten.

Plastskatten infördes första maj. Meningen är ju helt enkelt att minska vår användning av plast, och minska ner på den plast som hamnar i haven. Ett par miljarder i skatteintäkter räknar regeringen också med att skatten ska generera. Skatten har kritiserats hårt. Organisationen Svensk handel kallar skatten miljöpopulism. En invändning är att just matkassar inte i någon större utsträckning hamnar i havet. Ofta återanvänds de ju som soppåsar. Men regeringen menar att de tunnare påsarna är ett mer resursvänligt alternativ som soppåsar.

Påverkat priset

Skatten har påverkat priset i handeln rejält.  I Pålsboda kostar en plastkasse fem kronor. I Kumla får man betala sju kronor i ett par olika butiker. På Marieberg ligger priset på ungefär samma nivå. I Hallsberg kostade den sex kronor. Tidigare har kassen kostat drygt två kronor.

Många verkar ha missat prishöjningen. En kvinna, utanför en butik i Pålsboda,  som föredrog att vara anonym, svarade så här på frågan om hon kände till prishöjningen:

– Det visste jag inte. Jag hörde något om det, men inte att det skulle bli så stor prisskillnad. Vilken tur att jag hade gamla kassar hemma att ta med.

Utanför Systembolaget i Hallsberg svarar en man, som bar ut sina systemvaror i två kassar, så här:

– Å tusan, det var dyrt, visste inte det. Skulle tagit med mig påsar då.

Många har dock redan skaffat återanvändbara, tvättbara tygkassar att bära hem sina varor i. 

Skatten är tre kronor för en ordinär matkasse. För tunnare påsar, mindre än sju liter, sådana som exempelvis används för frukt, är skatten bara 30 öre. Soppåsar man köper på rulle påverkas inte av skatten alls.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-08 20:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.