09 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hyresgästföreningen:

Ett glas vatten i Hallsberg
lika dyrt som två i Örebro

Kostnaderna för vatten och avlopp (VA-taxan) har höjts med 2,8 procent i Örebro län. Men skillnaden mellan länets kommuner är stora.

- Örebroarna får två glas vatten för samma pris som de boende i Hallsberg betalar för ett, säger Emmeli Wulfstrand teamledare i Hyresgästföreningen. Dessutom höjer Degerfors VA-taxan med 20 procent. Det slår förstås på hyran.

På tisdagen presenterade Hyresgästföreningen tillsammans med Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och SABO sin rapport ”Nils Holgersson”, som rankar kommuner och län efter kostnaderna för vatten och avlopp i flerfamiljshus. Syftet med rapporten är att påvisa de skillnader som finns mellan olika kommuner och hur taxor och avgifter påverkar boendekostnaden.

Enligt pressmeddelandet från Hyresgästföreningen betalar invånarna i Örebro i snitt 3 652 kronor per år för vatten och avlopp. Sett till hela landet är Örebro län ett av de biligaste länen att bo i om man bara ser till VA-taxan. Där rankas man till en 2:a plats. Endast i Stockholms län är avgiften lägre för vatten och avlopp. Absolut dyraste är det i Gotlands län där boende i flerfamiljshus i snitt betalar 5 935 kronor per år.

Prisjämförelser mellan kommuner samt mellan leverantörer finns på www.nilsholgersson.nu
Stora skillnader

Mellan kommunerna i Örebro län är skillnaden stor. Rapporten visar att vatten och avlopp kostar 2 400 kronor mer per år i en vanlig trerumslägenhet i Hallsbergs kommun jämfört med Örebro kommun. Där framgår också att Degerfors står för länets högsta höjning på mer än 20 procent på bara ett år. Det motsvarar en höjning med 600 kronor på ett år.

-  Självklart måste kommunerna ha ett hållbart vatten- och avloppssystem, men att en kommun höjer kostnaden med 20 procent på ett år är ett hårt slag mot kommunens hyresgäster. Om man vill vara en attraktiv kommun måste man erbjuda rimliga boendekostnader, att höja VA-taxan med 20 procent får raka motsatsen, fortsätter Emmeli Wulfstrand. Kommunerna måste också se över helheten när det gäller taxor av avgifter.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-09-30 14:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.