Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Dyra droppar i semestertider

Det har nog inte undgått någon att både diesel och bensin är dyrt. Att det blir så på sommaren är ett i princip lika gammalt fenomen som bilismen. Det beror helt enkelt på att vi kör mer på sommaren, högre efterfrågan. Pandemin har dessutom hjälpt tillför att höja bränslepriserna. Vi har åkt allt mindre buss och tåg och allt mer bil.

Johan Andersson, VD för Drivkraft, det som för hette Svenska petrolium-institutet, säger så här:

– Det är alltid så på sommaren. Mer åkande. Det har också att göra med tillverkningsprocessen. Man gör inte bara det ena, eller andra bränslet. Man får diesel och bensin i samma process. Det som kallas crackning. Proportionerna mellan dem får inte att förändra.

Pandemin har också påverkat efterfrågan.

– Det var en rejäl nedgång i efterfrågan på drivmedel i början av pandemin. Sedan har den bara ökat.

Kommer efterfrågan minska nu när pandemins grepp minskar?

– Det finns inte så mycket som tyder på det. Vi åker allt mer bil, det säljs allt mer drivmedel. Det kommer nog äta upp den eventuella återgång till kollektiva färdmedel som sker. Dessutom är ju pandemin långt ifrån över globalt. Men priset kommer, precis som vanligt fluktuera upp och ner.

Men allt fler åker ju elbil, påverkar inte det?

– Än så länge har det inte gjort det. Vi har ökande efterfrågan på bensin och diesel i Sverige.

Tittar man på statstik ser man att det inte finns mycket som påverkar vår vilja att köpa bensin och diesel. Sedan 1970-talet har försäljningen av bensin minskat. Men försäljningen av disel har ökat mer. Det innebär att det säljs mer drivmedel än någonsin. En ökning som pågått sedan 1950-talet. Det enda som verkar skapa nedgångar i kurvan är rejäla lågkonjunkturer. Hög skatt verkar inte hämma försäljningen över huvudtaget.

Höga skatter påverkar priset på bränsle, de utgör en stor andel. Men just nu är det i första hand den höga efterfrågan som trissat upp priset.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-26 12:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.