
Dags att byta jobb? 1 april kan du ansöka om så kallat omställningsstudiestöd. Arkivbild
Dubbelt så många sökte stöd för att omskola sig förra året
Känner du för att byta jobb? Allt fler verkar göra det. Antalet personer i Örebro län som beviljades omställningsstudiestöd ökade kraftigt under 2024. Det hävdar Omställningsfonden, en av de omställningsorganisationer som hanterar ansökningar av stödet. Om du känner för exempelvis ett karriärbyte är det strax dags att ansöka om det här stödet.
Omställningsfonden baserar påståendet på statistik från CSN. 265 invånare i Örebro län delade på sammanlagt 25 miljoner kronor i omställningsstudiestöd förra året.
Året innan, 2023 var det 113 personer som beviljades stöd. Det var alltså mer än dubbelt så många som sökte och fick stöd 2024. 65 procent av dessa var kvinnor.
Omställningsstudiestödet, som infördes hösten 2022, gör det möjligt att bibehålla upp till 80 procent av sin lön medan man studerar för att lära sig ett nytt jobb. Det kan också handla om att utbilda sig, utvecklas i den bransch man redan jobbar. Ett exempel är undersköterskor som utbildar sig till specialistundersköterskor, eller sjuksköterskor.
Nästa ansökningsomgång öppnar nu, den 1 april. Enligt Omställningsfonden som är den omställningsorganisation som hanterar flest ansökningar, är intresset alltid stort. Folk har stigit upp mitt i natten för att få del av potten, som är begränsad. Därför menar de, bör man vara vara väl förberedd när man gör sin ansökan. Något år har bara var sjätte ansökan beviljats.
Omställningsorganisationer
Det är en fördel om man tillhör någon av omställningsorganisationer som finns när man ansöker om omställningsstöd. Det är den som hanterar ansökningarna. Även om stödet sedan betalas ut av Centrala Studiestödsnämnden. Det som avgör vilken sådan omställningsorganisation du tillhör är kollektivavtalet på den arbetsplats där du jobbar. Men även om man saknar kollektivavtal, eller är egenföretagare, så finns en sådan organisation, som hanteras av Kammarkollegiet.
Det här är de omställningsorganisationer som finns:
TRR Trygghetsrådet. För tjänstemän inom privat sektor. Avtalsparter är Svenskt Näringsliv och PTK. Även företag som är anslutna till Tidningsutgivarna, Kooperationens förhandlingsorganisation KFO och IDEA omfattas.
Trygghetstiftelsen. För anställda inom staten. Avtalsparter är Arbetsgivarverket, OFR S/P/O, Saco-S och SEKO.
TRS Trygghetsrådet. För anställda inom kultur och ideell sektor. Avtalsparter är Arbetsgivaralliansen och Svensk Scenkonst på arbetsgivarsidan, PTK på arbetstagarsidan.
SOKstiftelsen. För scenkonstnärer. Avtalsparter är Svensk Scenkonst, fackförbundet Scen & Film samt Symf (Sveriges yrkesmusikerförbund).
Omställningsfonden. För anställda inom kommuner och regioner. Parter är Sveriges Kommuner och Regioner, Arbetsgivarförbundet Pacta, Offentliganställdas Förhandlingsråd, Kommunal samt Akademikeralliansen. Det är inte helt oväntat den största omställningsorganiationen.
Den offentliga omställningsorganisationen. (Kammarkollegiet). För uppsagda och anställda på arbetsplatser utan kollektivavtal, samt egenföretagare.
CIKO. För arbetare och vissa tjänstemän inom civilsamhället, idéburna eller kooperativa organisationer som är anslutna till Fremia. Avtalsparter är Fremia och LO.
Trygghetsrådet Fastigo. För tjänstemän på företag anslutna till Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation. Avtalsparter är Fastigo och Unionen, Vision, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Akavia samt Akademikerförbundet SSR.
Trygghetsfonden Fastigo- LO. För arbetare på företag anslutna till Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation. Avtalsparter är Fastigo och LO.
KFS-företagens trygghetsfond. För anställda i kommunala företag, ägda av kommuner/regioner eller helt/delvis privatägda. Avtalsparter är KFS, Kommunal, SEKO m.fl.
Kyrkans trygghetsråd. För anställda inom Svenska Kyrkan. Avtalsparter är Församlingsförbundet, Jusek, Kommunal, Kyrkans Akademikerförbund, Lärarförbundet, Vision samt SSR.
Trygghetsfonden BAO Finansförbundet. För företag/banker/finansbolag. Avtalspartner BAO och Finansförbundet.
Trygghetsavtal för KFO-Handels .Omställningsavtalet mellan arbetsgivarorganisationen KFO och LO hanteras av kollektivavtalsstiftelsen CIKO (Kollektivavtalsstiftelsen omställning för Civilsamhället, idéburna och kooperativa organisationer).
Omstella. För tjänstemän inom civilsamhället, idéburna och kooperativa organisationer som är anslutna till Fremia. Avtalspartner är Fremia och PTK.
Slipper gå upp mitt i natten
Det finns en del nyheter för omställningsstödet som börjar gälla i år. Bland annat är det en ny tid för ansökan. Ansökningsomgången har tidigare startat vid midnatt, men för att de sökande ska slippa kliva upp mitt i natten påbörjas ansökningsomgången i stället klockan 20.00 tisdagen den 1 april.
Det utlovas också en snabbare process. CSN har anställt fler handläggare som arbetar med ansökningarna, vilket bidrar till att de sökande kan få besked snabbare.
Man ska också kunna få tydligare guidning när man ansöker. CSN har tagit fram en guide med ja- och nej-frågor för att underlätta att ta reda på om man kan söka omställningsstöd.