Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

"Det kommer inte
läcka från sopcontainrarna"

– Det kommer bli nya sopcontainers, som är helt täta när locken är stängda. Både vid den nya omlastningplatsen Tomta utanför Hallsberg och den befintliga, mellan Askersund och Åmmeberg, säger Titti Jansson på Sydnärkes kommunalförbund.

Den artikel, där vi här om dagen berättade om den nya omlastningen väckte nämligen en storm av kommentarer och protester från läsare. Flera som bor i området kring Tomta är oroade för soplukt och att det ska läcka ut sopor och bakterier som kan förgifta vattentäkten-

Sydväst om Hallsberg, vid Tomta, helt nära Järnvägens bågskytteklubbs anläggning byggs nämligen en omlastningsplats för hushållssopor. Alltså de sopor vi slänger i våra soptunnor.

Ska förkorta resan för sopbilar

Det finns två skäl till att man bygger omlastningen. Det ena är att korta ner restiden för sopbilarna, som i dag åker till Askersund tre gånger om dagen, det andra skälet är att omlastningsplatsen utanför Askersund helt enkelt inte räcker till när sopor från Laxå kommun ska lastas om där.

Vid Tomta finns en stor oro bland närboende för att sopor ska läcka och förgifta den vattentäkt som finns i området.

– Alla de undersökningar som behövs har gjorts innan. Grundvattnet är utom fara. Vi har köpt in helt nya containers som har ett lock som öppnas elektriskt med en fjärrkontroll av de förare som tömmer sopbilarna. Dessa containers är täta. Det kommer inte läcka ut något från dem. När bilarna tömt stängs locken. Det kommer också finnas en elektrisk grind in till området, för att stoppa obehöriga från att åka in.

Täta containers även utanför Askersund

Vid omlastningsplatsen som i dag finns Åmmeberg och Askersund har det varit tämligen skräpigt intill containrarna. 

– Det stämmer. Vi har där, någon gång per år, anlitat idrottsföreningar för att plocka skräp. Men det blir snabbt lika skräpigt igen, när fåglar och blåsten hjälps åt att ta skräpet ur de containers vi har i dag. Men nu kommer vi lösa även det problemet. Även där kommer vi nämligen ha nya containers med täta lock.

När kommer dessa containers?

– Vi hoppas vara igång med dem någon gång under oktober. Vid omlastningen i Askersund handlar det ju om att få fram elen till lådorna. Det krävs ett tre-fasuttag vid varje container. Där är det relativt enkelt. Det finns ström framdraget till den elektriska grind som stoppar obehöriga från att åka in till omlastningen även där. Även i Tomta ska den nya omlastningen vara klar i oktober.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-16 13:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.