Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Det kan bli vaccination på flera platser

Upplägget med vaccinationscenter på bara fem platser i länet har väckt en del frågor hos våra läsare. Enligt vad Sydnärkenytt nu erfar är det dock möjligt att det kommer bli en fortsättning på fler platser i länet. Det som avgjort att det bara blev fem platser, är som vi skrivit tidigare, kravet på speciella frysar. Det kan komma att ändras när nya vaccin godkänns.

Det vaccin som godkändes först, från Pfizer Biontech, kräver förvaring i - 60 grader. För det krävs en speciell typ av frysar. Regionen har bara tillgång till sådana frysar så att det räcker till fem vaccinationsnoder.

När det nu kommer godkännas fler vaccin ser deras krav på förvaring lite annorlunda ut. Något ska transporteras i -80 grader, men kan förvaras i -20. Så kall kan i princip en vanlig frysbox bli. Ytterligare något vaccin kommer troligtvis att kunna distribueras och förvaras i vanlig kylskåpstemperatur.

Vaccin på flera platser

Enligt vad Sydnärkenytt erfar innebär det att man längre fram i vår kommer kunna öppna upp för vaccination på flera platser i länet. Det blir helt enkelt billigare och enklare att förvara kommande vaccin.

Vi har sökt Region Örebro läns vaccin-samordnare, Inger Nordin Olsson, för att få uppgiften bekräftad. Men hon är på semester.

Det ska dock tilläggas att regionen inte har har någon kontroll över när vaccindoserna kommer. Folkhälsomyndigheten har, via EU, kontrakterat vaccindoser så det räcker till alla svenskar, med viss marginal. Men tidsplanen är fortfarande oklar. Senast igår sköts EU:s godkännande av läkemedelsbolaget Modernas vaccin upp.

En sak som också engagerat våra läsare är möjligheten att ta sig till vaccinationscentret som ska öppna i Handelshuset i Hallsberg. Det går visserligen mycket bussar till Hallsberg. Men om flera tiotals tusen ska ta sig till Hallsberg lär det ändå bli en logistisk utmaning och ett hårt tryck på serviceresorna. Om man räknar bort Lekebergs invånare, som troligen kommer vaccineras i Karlskoga eller Örebro, bor det mer än 54 000 personerna i de övriga Sydnärkekommunerna. Enligt planen ska ju vaccinationerna vara avklarade före halvårsskiftet. Det kommer bli gott om folk i Hallsberg i vår.

Restriktioner sätter stopp

Igår gjorde region Örebro län klart man inte kommer ordna speciella transporter. Det kommer vara upp till var och en att ta sig till Hallsberg.

Vi frågade runt lite bland kommunerna. Där verkar det inte heller finnas några planer på att ordna något slags transport, skytteltrafik till vaccinationer. Så här svarade Bo Rudolfsson (KD), kommunalråd i Laxå:

– Vi inser problemet. Men i dagsläget är det faktiskt så knepigt att vi inte får ordna transporter enligt de restriktioner dom finns. Att stoppa 40-50 personer i en buss skulle bryta mot de regler vi har just nu.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-05 12:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.