Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

De varnar för falska varor under köpevecka

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. I samband med Black Friday riskerar många konsumenter drabbas hårt av detta. Det varnar Patent- och registreringsverket för.

Black Friday härstammar från USA och är en stor shopping- och readag. De senaste åren har Black Friday fått alltmer fäste i Sverige och det är numer sällan bara en dag utan många butiker kör Black Week.

Såklart går det att hitta mycket fynd under dagarna, men det är också lätt hänt att gå på en nit. Något som Patent- och registreingsverket varnar för.

- Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. De oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor, säger Per Holgersson, expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV). 

-  Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en oseriös sajt som säljer kopior idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma på vilken sida de shoppar på. Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och kan vara farliga att använda, avslutar Per Holgersson.

Expertens tips

1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige. 

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-16 11:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.