Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kompistrio drar igång nationellt seriespel

David Gustafsson och Mathias Olsson ska starta Sveriges största serie för padel. Foto: Anders BjörkDavid Gustafsson och Mathias Olsson ska starta Sveriges största serie för padel. Foto: Anders Björk

Trots att padel växt så de senaste åren finns inget organiserat nationellt seriespel. Men det vill hallsbergarna David Gustafsson, Mathias Olsson och Rikard Bergström ändra på. Den 1 september har deras skapelse "Svenska Padelligan" premiär.

​Det är tre killar boende i Hallsbergs kommun som ligger bakom satsningen, David Gustafsson, Mathias Olsson och Rikard Bergström. Kort sammanfattat så ska trion dra igång ett strukturerat och nationellt seriespel i padel med start 1 september.

Bokar in matcher själva

Svenska Padelligan blir namnet.

- Det är ett nytt varumärke, något officiellt förbund för padel som är registrerat hos Riksidrottsförbundet finns inte ännu, så vi startar ligan i egen regi, säger David.

Seriespelet för Svenska Padelligan ska alltså finnas över större delen av Sverige är tanken. Lagen som registrerar sig får uppge sin nivå mellan 1-10 för att hamna rätt. Därefter läggs seriespelet upp och sköts på en sida med namnet “ligaspel.se”.

Även Rikard Bergström är med och anordnar. Han kunde dock inte närvara under måndagen. Även Rikard Bergström är med och anordnar. Han kunde dock inte närvara under måndagen.

- Man har en vecka på sig att tillsammans med motståndet boka en tid och spela matchen, så det kommer vara ganska flexibelt med datum och tid på den hemmabana som man valt, mycket styrs genom spelarna själva, fastslår David.

Första rikstäckande seriespelet

Enligt David finns inget liknande nationellt seriespel i landet i nuläget trots att sporten blivit så populär och att det kryllar av padelhallar runtom i landet.

- Det finns en massa små ligor runtom i hela Sverige, många ligor inom enstaka hallar. Tanken med det här är att samla ihop allt. Idag är det lite svårt att säga hur bra du är, men nu kommer det bli serier som gör det lättare att visa vilken nivå man ligger på.

Planen är att dela upp ligan i Sverige i fyra olika regioner och inom regionerna fördela det på fyra olika län. Vem som helst kan anmäla sig för att vara med, men man måste som sagt klassa sig själv från 1-10 för att hamna någorlunda rätt.

- Att lagen sätter en ranking på sig själva hjälper såklart till för oss när vi placerar in dem i olika divisioner inför första säsongen. Vi försöker få till så jämna serier som möjligt från början, säger Mathias Olsson.

Lyhörda för förändringar

I dagarna har man gått ut med intresseanmälan för att delta.

- Den första säsongen blir lite av en placeringssäong då många nog kommer anmäla sig till fel nivå. Lagen kommer bli bättre placerade till säsong två känns det som, siar David.

"Lycka till, nu kör vi" Mathias och David är laddade för att dra igång.

Att vara lyhörda och göra förbättringar framöver är något de räknar med.

- Vi behöver få input från de som anmäler sig hur de tycker att allt funkar och de får gärna ha önskemål om hur det ska drivas vidare, säger Mathias.

“Inga problem hitta tider”

Framförallt har det kommit in många anmälningar från lag i Stockholm och Skåne än så länge. Inte lika många från Örebro Län dock. “Jag är förvånad att det kommit så många utifrån, jag trodde det skulle spridas mest i Örebro först”, erkänner David.

Det optimala är att ha tio divisioner i varje län, med tio lag i varje division. Detta är dock inget man räknar med att uppnå på en gång, men med tiden. Tror de då inte att det blir svårt för lagen att hitta tider att boka sin match på om de måste sköta det själva?

- Sporten växer enormt och som exempel finns det snart 80 banor bara i Örebro att boka. Jag spelar själv väldigt ofta och vet att det går att spela varje dag om man vill det och här har lagen en flexibilitet på en hel vecka att boka, så det ska lösa sig, säger Mathias.

Ska bli största seriespelet i landet

Från säsong två kommer man att erbjuda prispengar till de främsta. Och från säsong tre är tanken att starta ett specifikt seriespel för juniorer. Det är en dryg månad innan allt drar igång och förväntningarna är stora.

- Jag hoppas att vi kan etablera det så att det blir samma struktur som seriespel inom andra sporter, att det blir största ligaspelet för padel inom Sverige och hjälper sporten att växa ytterligare, säger David Gustafsson.

Det kostar 400 kr per lag att anmäla sig för premiärsäsongen och därefter tillkommer de kostnader som är för att boka spel för varje match. Anmälan sker via hemsidan med namnet www.svenskapadelligan.se

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-27 13:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.