13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

De ska rida genom Sydnärke

Sigrid Odencrants, Terese Bergström, Anna Nessemo och Urban Fredriksson tränar för Sverigeritten som går genom länet i månadsskiftet. Foto: Henrik ÖstenssonSigrid Odencrants, Terese Bergström, Anna Nessemo och Urban Fredriksson tränar för Sverigeritten som går genom länet i månadsskiftet. Foto: Henrik Östensson

Den 29, 30 och 31 juli passerar Sverigeritten genom Örebro län. I länet är det islandshästförerningen Hrimfaxi som kommer rida för att föra budkavlen, en mobiltelefon, mellan Västmanland och Västergötland.
– Vi tar över budkavlen den 29 juli, vid Ramshyttan, vid gränsen mot Västmanland, berättar Terese Bergström, ordförande för föreningen.

Ritten går sedan över Kilsbergen via Klockhammar, Rusakulan till Egersta, nära Vintrosa.

Sedan åker höstarna transport till Tiveden, Sockenstugan, Öster om Unden. Den 30 juli går sedan ritten vidare via det som brukar kallas ridleden i Tiveden till Västansjö i Tivedens nationalpark. Den 31 juli rider man sedan till Ösjönäs, där Islandshästföreningen Frigg i Västra götaland tar över budkavlen.

Sigrid Odenkrants och Urban Fredriksson förbereder en ridtur på sina Islandshästar Sigrid Odenkrants och Urban Fredriksson förbereder en ridtur på sina Islandshästar

– En häftig sak är att vi fått tillstånd att rida genom Tivedens nationalpark, säger en av de som ska delta, Sigrid Odencrants.

Sverigeritten ordnas av Svenska Islandshästförbundet.

– Tanken är att, förutom att visa upp oss, och våra fantastiska hästar att samla in pengar till organisationen ”Min stora dag” som samlar in pengar för att barn med allvarliga sjukdomar ska kunna få minnesvärda upplevelser, fortsätter Terese.

Men får vem som helst delta?

– Man måste vara medlem i Svenska Islandshästförbundet. Men man måste faktiskt inte rida på en islandshäst. Vi omfattas av försäkringar via vårt förbund, därför krävs ett medlemsskap.

Budkavlen som är en telefon har gått genom en stor del av Sverige när den kommer till Ramshyttan.

– Tanken med telefonen är ju att den som har den dokumenterar, tar bilder och lägger upp på sociala medier under ritten, säger Anna Nessemo, också från Hrimfaxi.

Ritten startade på Gotland. Därifrån gick budkavlen till Kiruna.

Därifrån har olika föreningar fört budkavlen ner genom landet.

– Folk har ridit nästan hela vägen. Men det har inte riktigt gått att ordna på alla platser tyvärr. Sveriges är stort och bitvis glest befolkat.

Går allt som det ska kommer budkavlen till södra Skåne 18 augusti.

Corona gjorde ritten viktigare

– Sverigeritten började planeras redan förra året. Sedan Corona slog till har arrangemanget blivit allt viktigare, eftersom i princip alla andra arrangemang och tävlingar vi har är inställda, fortsätter Anna Nessemo.

Hrimfaxi skulle exempelvis, nu i juli, har ordnat Lag-SM för islandshästar på föreningens anläggning i Örsta i Kumla.

– Vi vann lag SM förra året, för andra gången, och skulle därför ordna SM även detta år, men som så mycket annat är det inställt, därför betyder Sverigeritten så mycket för oss.

Ett tjugotal ryttare kommer rida etapperna genom Sydnärke.

– Sedan är det nog lika många funktionärer. VI behöver ju exempelvis folk som kör våra följebilar och hästtransporter.

Islandshästföreningen Hrimfaxi har sitt säte i Örsta Kumla och har 252 medlemmar, i hela Örebro län.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-16 9:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.