Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Se när sparvhöken tar sig ett skrovmål

En sparvhökshona har slagit till på Dagens rätt. Foto: Lars LitzénEn sparvhökshona har slagit till på Dagens rätt. Foto: Lars Litzén

En sparvhök fick sig ett skrovmål i en Kumlaträdgård på måndagen. För skrovet svarade en stackars duva eller kanske var det en skata.

Laddar spelare...

Sparvhöken är en listig rovfågel. Den jagar genom överraskningsattacker där den utnyttjar häckar, trädridåer, buskage och liknande skydd, upplyser Wikipedia.

Den gömmer sig och väntar på att fåglar ska komma nära. När ett byte är tillräckligt nära, flyger den ut snabbt och lågt. En jakt kan uppstå, då sparvhöken till och med kan vända sig upp och ned för att fånga bytet underifrån, eller förfölja sitt byte till fots under vegetation. Den kan också störtdyka ned på sitt byte från hög höjd.

Honan större

Hur jakten gick till i vår trädgård vet jag inte. Men nu satt den där i den glesa häcken och frossade på färsk fågel. Troligen var sparvhöken en hona, som kan ta betydligt större fåglar än hanar, och med våra känsliga ögon sett kan jakten ha varit grym. Större byten som duvor och skator dör inte alltid med en gång men avlider när sparvhöken sliter loss fjädrar och kött.

När den äter, plockar den fjädrarna och börjar oftast med bröstmusklerna. Benen lämnas men kan knäckas med näbben. Som andra rovfåglar producerar den spybollar som består av delar som den inte klarat av att bryta ned, meddelar Wikipedia.

Inte bli dessert

Jag såg inga spybollar men dun och fjädrar yrde när den glupska höken under närmare en timme hackade och slet slamsor ur fågelskrovet. Inga andra fåglar vågade röra sig i närheten. De ville inte bli dessert. (LLz)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-04 20:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.