Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Covidvaccinationerna drar igång redan söndag

De första doserna av vaccinet mot Covid-19 har kommit till Sverige i dag. De börjar distribueras ut till regionerna under dagen. Det gör att de första troligtvis kommer vaccineras redan i morgon.

Det är vaccin tillräckligt för 4 900 personer som nu kommit. Enligt den sedan flera veckor färdiga prioriteringsplanen är det boende på särskilda boenden, äldreboenden som ska prioriteras först. Det beror på att de utgör den enskilt största riskgruppen. Vill man avlasta vården, minska dödligheten, är det de äldre som ska skyddas först.

Planen är sedan att skala upp vaccinationerna i takt med att det anländer fler doser. Enligt Folkhälsomyndigheten kommer det komma cirka 80 000 doser i veckan. Det som begränsar är läkemedelsbolagens tillverkningstakt.

Målet och prognosen är att all vuxna i Sverige ska ha erbjudits vaccin första halvåret. Vaccinet kommer inte kosta något för den som tar det.

Som vi tidigare berättat kommer vaccinationerna för hela Sydnärke ske i Hallsberg, i det så kallade handelshuset, samma hus som Coop, norr om Samzeliiviadukten.

(HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-26 9:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.