Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Alléskolans elever kan få vaccination på skoltid

Här i Alléskolans aula ska gymnasielever vaccineras nästa vecka.Här i Alléskolans aula ska gymnasielever vaccineras nästa vecka.

På måndag, det vill säga den 30 augusti börjar man erbjuda Covid-19 vaccin till elever på Alléskolan. Personal från regionens vaccinationsnod i Hallsberg kommer finnas på plats och vaccinera i skolans aula. Både elever och personal som inte är färdigvaccinerade kommer erbjudas vaccin på plats.

– Nu är vi i en situation där vi har gott om vaccin, men det börjar bli färre bokningar av tider. Samtidigt ökar smittspridningen igen. Då är det vår främsta prioritet att så många som möjligt blir vaccinerade med en första och en andra dos, säger vaccinsamordnaren, Inger Nordin Olsson på region Örebro län.

Skolchefen Marie Kilk och David Johansson på Alléskolan. Skolchefen Marie Kilk och David Johansson på Alléskolan.
I aulan

Vaccinationerna ska ske i skolans aula.

Personal från vaccinationsnoden har varit på plats och funnits lokalen lämplig.

– Det är en utmärkt lokal där vi kommer kunna ha ett bra flöde och hålla människor relativt avskilda. Det är skolan som tagit kontakten, säger Agneta Colliasnder, chef för vaccinationsnoden i Hallsberg.

Skolan har sedan lagt upp ett schema så eleverna kommer klassvis. Skolan erbjuder eleverna vaccinet.

– När vi så vaccinerat alla som vill bokar vi på en gång in en ny tid om fyra veckor för nästa dos-

Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare Region Örebro län Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare Region Örebro län

Vaccinationerna kommer pågå måndag, tisdag och onsdag

David Johansson, kommunikatör på Alléskolan är nöjd.

– Det är ju jättebra att vi kan erbjuda eleverna och personalen det här på skoltid.  Jag tillhör faktiskt själv de som ska haka på. Jag kommer kunna få min andra dos på skolan.

Redan den fjärde augusti började man vaccinera i åldersgruppen 2005 och äldre.

– Det har gått bra. Vi har kanske vaccinerat 300 i den åldersgruppen. Men på det här sättet hoppas vi kunna öka tempot ytterligare. Prio måste vara att så många som möjligt får sitt vaccin nu när smittan är igång igen. Man kan smittas om man är vaccinerad. Men man blir mindre sjuk. I princip alla som vårdas på sjukhus efter att ha smittats nu är inte vaccinerade. Alléskolan har ju riksintag. Det innebär att även skolelever från andra platser i landet kommer erbjudas vaccin.

Många redan vaccinerade

Annars får man nog säga att vaccinationskampanjen är inne på upploppet. En stor andel av befolkningen i Sydnärke är redan vaccinerade. 

I Askersunds kommun är 71,1 procent i åldersgruppen 18-50 vaccinerade. I Åldersgruppen över 50 är 90.9 procent vaccinerade. 

I Hallsbergs kommun är 72,4 procent i åldersgruppen 18-49 vaccinerade. I gruppen över 50 är siffran 91,7 procent. 

I Kumla kommun är 76.4 procent i gruppen 18-49 vaccinerade. I gruppen över 50 har man nått 91 procent. 

I Lekebergs kommun har man i gruppen 18-49 vaccinerat 75,2 procent. I gruppen över 50, 89.5 procent.

I Laxå kommun är 71.9 procent i gruppen 18-49 vaccinerade, medan man i gruppen över 50 vaccinerat 90.2 procent.

För gruppen 18-49 år ligger genomsnittet på 73,2 procent i regionen.

– Det gör det troligen till den mest framgångsrika vaccinationskampanjen i modern tid. Ingen annan vaccination har nått ut så långt i befolkningen, säger Stellan Johansson, som sammanställer statistik på region Örebro län.

Den förra massvaccinationen, vid svininfluensan, nådde inte alls lika långt.

– Prio är som sagt att så många som möjligt ska få sin första och andra dos. Vi har vaccin. Det som avgör hur vi kommer fortsätta. Om vi kommer erbjuda barn under 16 år, heller ge en tredje dos, avgörs av folkhälsomyndigheten. Där har vi ännu inte fått några besked, avslutar Inger Nordin Olsson

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-24 15:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.