Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Det blir Coronasäkrat studentfirande även i år

Studentutspring på en öde skolgård förra året. Det kan bli så att i alla fall föräldrar får vara med i år. Foto: Linnea ÖstenssonStudentutspring på en öde skolgård förra året. Det kan bli så att i alla fall föräldrar får vara med i år. Foto: Linnea Östensson

Allt talar för att det blir ett studentfirande ungefär som det man hade i fjol på Alléskolan. Det vill säga ett schemalagt utspring, där varje klass springer ut för sig.
– Vi diskuterar dock om det faktiskt kommer gå att tillåta föräldrar vara med i år. Men inget är bestämt än, säger David Johansson på Alléskolan.

Allt talar för att det blir ett studentfirande ungefär som det man hade i fjol på Alléskolan. Det vill säga ett schemalagt utspring, där varje klass springer ut för sig.

– Vi diskuterar dock om vi faktiskt ska tillåta föräldrar att vara med i år. Men inget är bestämt än, säger David Johansson på Alléskolan.

Förra årets student blev en ovanlig tillställning i pandemins spår. Studenterna var, efter månader av distansundervisning, på plats på skolan. Men avskilda för att inte trängsel skulle uppstå. När det så blev dags för det traditionella utspringet skedde det schemalagt, en klass i taget, inför en i stort sett tom skolgård. Det hela livesändes över internet för att anhöriga skulle kunna följa det hela. Inga anhöriga på plats tilläts.

Inte bättre smittläge

– Tyvärr är ju inte smittläget bättre i år. Inte mycket talar för att läget väsentligt skulle förbättras fram till juni, vi måste planera för det, säger David Johansson.

Planen är att köra i princip samma upplägg som förra året. Men det kan dock bli så att åtminstone föräldrar, eller några anhöriga, får vara med.

– Det är inte helt klart än. Det beror lite på hur pandemiläget utvecklas och vad vi kan få tillstånd för. Om det blir aktuellt skulle det i så fall innebära att ett begränsat antal anhöriga till eleverna i respektive klass släpps in på skolgården. Sedan får vi schemalägga så att vi hinner tömma skolgården på folk, så det blir helt tomt fram till nästa klass utspring. Det hela kommer ta längre tid. Men det kan det ju vara värt, menar David Johansson.

Om det kommer gå att lösa kommer det som sagt bli frågan om ett begränsat antal anhöriga per elev, kanske fyra personer.

Inget klart

David poängterar dock att det är långt ifrån klart att föräldrar kommer få närvara.

– Nej, det beror på flera faktorer. Vi måste ju tillse att inte trängsel uppstår, att vi håller på regler och säkerhet.

Även det här läsåret har präglats av pandemin på Alléskolan.

– Så är det. Läsåret i kunde vi ju inleda med undervisning på plats. Men när pandemiläget åter förvärrades blev det ju distansundervisning igen. Sedan en tid kräver inte lagstiftningen att vi har distansundervisning. Men vi har valt att fortsätta, eftersom vi, i dialog med smittskyddsläkare, bedömt risken för ökad smittspridning som för stor med undervisning på plats, avslutar Johansson.

Enligt de regler som nu gäller är det upp till varje huvudman att fatta beslut om distansundervisning utifrån de förutsättningar som råder på varje skola.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-14 15:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.