29 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

- Äntligen, säger Christer om Bertil Boos väg

Christer Folkesson fick till slut genomslag för sin idé att hedra Bertil Boo i Askersund. Foto: Privat Christer Folkesson fick till slut genomslag för sin idé att hedra Bertil Boo i Askersund. Foto: Privat

Musikern Christer Folkesson gläds åt att Askersund till slut hedrar legendaren Bertil Boo med att ge en gata hans namn. - Äntigen, säger Christer, i dystra tider behövs en positiv nyhet.

Beslutet att sångaren Bertil Boo från Bohult utanför Askersund, en folkhemsidol med sina insjungningar av populära låtar, får en väg uppkallad efter sig, fattades av en enig kommunstyrelse på tisdagen med moderaten Caroline Dieker som ordförande. 

- Det behövdes tydligen ett maktskifte i kommunen, säger Christer Folkesson. Det är ju lite lustigt med tanke på att Bertil Boo var socialdemokrat och sjöng på deras möten, även om han var bonde från början.

Bertil Boo och syskonen Folkesson på samma scen för 40 år seedan.
Invigde scen

Kumlabon Christer med rötter i Pålsboda är sedan länge en välkänd musikprofil i Sydnärke, sångare och gitarrist. I början av artistkarriären på 70-talet delade han scen med Bertil Boo tre gånger och minns honom som "en fantastisk människa". Långt senare, efter att Den sjungande bonden från Askersund för evigt vilade vid Landskyrkan, framträdde han vid invigningen av Hembygdsgårdens nya scen. Det var sommaren 2007.

- Det var Bertil Boo själv som hade testamenterat pengarna för att bygga scenen. Kommunen hade inte gjort något för att minnas honom.  Det fanns gator efter andra Askersundsbor  men inte Bertil Boo, då blev jag lite förbannad.

Kampanjmöte

Förutom att regelbundet hålla Bertil Boos repertoar vid liv har Christer till och från lyft frågan om att staden borde ha ett minnesmärke över en artist som för bara några generationer sedan var uppskattad av hundratusenden i Sverige genom sina många skivor, radioframträdanden, folkparksturnéer, tillika en ambassadör för Askersund.

Men uppvaktning av politiker föreföll förgäves liksom ett veritabelt kampanjmöte för några år sedan med många engagerade, ingen nämnd, ingen glömd.

Men droppar urholkar stenen. När Jan-Åke Looström, moderat engagerad begravningsentrepenör i staden, tog upp fanan med en namninsamling samt skrev ett medborgarförslag, kom till slut genomslaget, nu blir det en väg i sångarens namn

Fortsätter sjunga

Visst är han nöjd, Christer Folkesson fast muttrar om att en byst av Bertil Boo nere vid hamnen ändå inte skulle sitta fel.

Men ett mål är nåt, så tänker du fortsätta sjunga Violer till Mor?

- Naturligtvis, vi får inte glömma bort den kulturskatten!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-04-09 11:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.