25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

EU måste sätta press
på stöldligornas länder

Den fria rörligheten inom EU har skapat en fantastisk marknad för många företagare i Örebro län och i Sverige. Det finns dessvärre också och en baksida och den kräver gränsöverskridande brottsbekämpning.

Det skriver Magnus Claesson, C, ledamot i kommunfullmäktige i Kumla och Magnus Thulin, kandidat Europaparlamentet för Centerpartiet, inför EU-valet 26 maj.

Magnus Claesson: "Efter många år som polis har jag både pratat med och träffat ett stort antal företagare, bland annat lantbrukare i ex Laxå, Kopparberg, Guldsmedshyttan, Tiveden och Hammar. Gemensamt för många är att man inte rapporterar brott för att de oftast läggs ner.”

Magnus Thulin: "Som företagare träffar jag ofta entreprenörer runt om i Kronoberg. Vid besök hos företagare i krokarna runt Växjö, Ljungby och Älmhult berättar de om flera stölder av maskiner värda miljoner. Det handlar om grävmaskiner, hjullastare och plattsättningsmaskiner, men även stora mängder diesel. Detta är ingen isolerad händelse. Jag hör hela tiden om liknande fall i hela landet.”

Det är oacceptabelt att utländska stöldligor begår brott och försvinner med stöldgodset innan myndigheterna hinner reagera. Ett tillvägagångssätt är att man utgår från en fastighet som hyrs eller köps, därefter rekar personerna och sparar adresser. Vid inbrott i en villa tillgriper man oftast saker som är lätta att bära, ex guld, smycken och kontanter. Detta kan postas och det går många gånger till utlandet. En stor del gods transporteras även ut från Sverige via våra hamnar.

Vi vill se en lagändring så att utförsel av stöldgods blir ett smugglingsbrott. Detta skulle kunna ge tullen rätten att använda olika tvångsmedel. Normalfallet är att det betraktas som ett häleribrott, att man befattar sig med misstänkt stöldgods.

EU och Sverige behöver bli bättre på följande:

• Lokalisera stöldligor som befinner sig i ett EU-land.
• Sätta press på ligornas ursprungsland att lagföra dessa brottslingar.
• Ytterligare utveckla samarbetet mellan unionens myndigheter.
• Utveckla de tekniska möjligheter som finns utan att störa den fria rörligheten av människor och varor.

Den fria rörligheten är till för människor och företag som sköter sig, inte brottslingar!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-29 21:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.