Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Bygget på Alléskolan
håller tidsplanen

Kjell Häggman, fastighetschef på Alléskolan, visar att de nya korridorerna blir bredare. Foto: Henrik ÖstenssonKjell Häggman, fastighetschef på Alléskolan, visar att de nya korridorerna blir bredare. Foto: Henrik Östensson

Till höstterminens start vecka 33 ska det nya M-husety på Alléskolan vara klart och allt inflyttat. I dag visade skolledningen för första gången upp den nya byggnaden.
– Vi håller tidsplanen med god marginal, även om en hel del återstår, sa Kjell Häggman, skolans fastighetschef.

Till höstterminens start vecka 33 ska det nya M-husety på Alléskolan vara klart och allt inflyttat. I dag visade skolledningen för första gången upp den nya byggnaden.

– Vi håller tidsplanen med god marginal, även om en hel del återstår, sa Kjell Häggman, skolans fastighetschef.

– Numera jobbar ju många av oss på distans, hemifrån. Därför är det extra roligt att komma till jobbet och se vad som hänt med bygget sedan jag var här sist, sa Marie Kilk, Skolchef

Rummen blir ljusa med stora ljusinsläpp. Rummen blir ljusa med stora ljusinsläpp.

Hon fortsätter:

– Det är roligt att vi kan göra det här, att våra ägare, kommunerna i Sydnärke, vågar satsa så mycket pengar för vår skola och framtiden för våra gymnasieelever.

Marie Kilk har varit skolchef sedan 2007. Men det var långt ifrån första gången hon var på Alléskolan.

– Jag var själv elev här på 1970-talet, det såg rätt annorlunda ut på den tiden.

Att bygga på skolområdet saknar inte utmaningar. Att det är löst i marken, nästan bottenlöst, är en välkänt faktum. Den stora B-byggnaden invid det nya M-huset står stadigt på sina pålar, men omgivande mark har sjunkit 60-70 centimeter sedan skolan byggdes.

Rejält pålat

Det nya huset är pålat med mer än 170 betongpålar.

– De är slagna ner mot berget, 15-17 meter ner under jord, säger Kjell Häggman.

Man har också fått tänka till när det gäller den stora hörsalen och hissen, som helst ska gå ner under jord.

– Grundvattnet är nära ytan. I hörsalen, som ligger lågt i huset, har man byggt en extra bassäng, ifall vattnet skulle gå högt.

Att få huset att smälta in i skolområdet och samtidigt vara nyskapade, har varit ledord när man ritat och byggt.

Bredare korridorer

– Teglet på fasaden har varit en fråga. De äldre byggnaderna har ju tegel som är rätt mörkt. Tillverkat på tegelbruket här i Hallsberg. Att hitta liknande tegel var inte lätt, Det finns mycket lite tegeltillverkning i Sverige.

Inne i huset har både lärare och elever fått ge en hel del inspel om hur det ska se ut. Bland annat kommer det bli en stor kafeteria. Det blir också betydligt bredare korridorer än i övriga hus.

– Vi har sett att korridorerna är lite dåligt utnyttjade i de äldre husen. Vi hoppas kunna få dem till mer levande ytor, där man studerar eller bara hänger.

– En synpunkt vi fått är ljudnivån i övriga delar. Vi följer de normer som finns. Men det har ändå fått oss att arbeta med ljudet en del. Det här huset ska få en högre ljudklassning, bli tystare, än vad reglerna säger.

Ska minska avståndet mellan programmen

Handelsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet kommer ha det nya huset som hemmahamn. De andra programmen, speciellt de praktiska, kommer också ha lektioner i huset.
– En bärande tanke var att med huset, försöka motverka den segregation mellan de olika programmen som ofta blir resultatet på en sådan här skola, med både praktiska och teoretiska program, menar Hans Laius, som för dagen representerade lärarfacket.


Stora ljusinsläpp. Teglet är valt för att likna det övriga byggnader är byggda av. Stora ljusinsläpp. Teglet är valt för att likna det övriga byggnader är byggda av.

– Byggnaden är både placerad och utformad för att nå den effekten.

Huset är på 3 000 kvadratmeter och har lokaler i tre plan. På plan två blir det en gång, tunnel, där man ska kunna gå inomhus över till M-huset. Det kommer bli ytor, både på plan två och ute, där man ska kunna sitta ute exempelvis med en kopp kaffe. Det blir mycket glasytor, ljusinsläpp. I mitten, där trappan upp ska gå, blir det en entréhall, med fri takhöjd förbi alla våningar.

Övriga byggnader på skolan har i dag en total yta på 23 000 kvadratmeter.

Det har gått snabbt att bygga. Bygget startade förra året, i juni, precis när eleverna lämnat skolan och studenten var avklarad. Den nya byggnaden är beräknad att kosta 75 miljoner kronor.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-26 13:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.