Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Busslinjer kommer
tillbaka i augusti

Det var sorg i bygden när bussarna slutade gå mellan Pålsboda och Hjortkvarn. Nu kommer bussen tillbaka.Det var sorg i bygden när bussarna slutade gå mellan Pålsboda och Hjortkvarn. Nu kommer bussen tillbaka.

Den 15 augusti börjar Länstrafiken åter trafikera Pålsboda-Hjortkvarn och Kumla, Åbytorp, Götabro. Det var i december dessa busslinjer lades ner. Något som fick stora konsekvenser inte minst för gymnasielever. Nu börjar man alltså köra igen i och med tidtabellsskiftet i Augusti.

Busslinjen mot Hjortkvarn kommer precis som tidigare heta buss 828 och gå precis samma sträcka som den gjorde innan nedläggningen. Någon tidtabell har inte kommit än, men enligt Länstrafiken ska turerna samplaneras med såväl bussarna mot Hallsberg och Örebro som utgår från Pålsboda. Det ska vara möjligt att arbetspendla och skolpendla. Man har dock tidigare sagt att det kommer bli tal om färre turer än innan nedläggningen i december.

Nedläggningen av busslinjen väckte protester när den genomfördes. Hjortkvarn ligger drygt två mil från Pålsboda och kom då att helt sakna kollektivtrafik. Flera hållplatser längs sträckan har redan plockats bort. Det är inte klart om dessa kommer återuppstå.

Kumla-Götabro

Linje 743 återinförs också. Men den kommer inte att gå ända fram till Fjugesta som den gjorde tidigare. Den kommer gå från resecentrum i Kumla, via Åbytorp, Hardemokorset för att sedan vända i Götabro. Det var framför allt boende i Åbytorp som använde bussen tidigare. Det är därför man valt att korta linjen.

Även för buss 707 Hallsberg- Askersund blir det förändringar. Körvägen ändras så bussen åter trafikerar Blåbergabacken. Hållplatserna Kassmyravägen och Blåbergavägen kommer tillbaka.

Det var i mars den politiska ledningen för Region Örebro län meddelade att man skulle återinföra busslinjerna, bara drygt tre månader efter nedläggningen. En förbättrad ekonomi angavs som skäl till kursändringen.

Det presenterades också en undersökning där man kunde konstatera att länsbornas förtroende för Länstrafiken kraftigt sjunkit efter indragningarna av mer än tio busslinjer. 

Vid en pressträff i mars poängterade Magnus Lagergren (KD), vice ordförande i regionens samhällsbyggnadsnämnd, som beslutar om Länstrafiken, att det nu är viktigt att man faktiskt använder bussen.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-22 9:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.