Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Förbereder för breddad provtagning av covid-19 i länet

Nu ställer hälso- och sjukvården om för att under vecka 27 successivt börja erbjuda fler länsinvånare provtagning för covid-19. Region Örebro Län berättar mer om detta i ett pressutskick torsdag eftermiddag.

Det handlar i första hand om provtagning vid misstanke om pågående infektion. Region Örebro län kommer även att erbjuda provtagning för att se om man haft infektionen och utvecklat antikroppar.

“Steg för steg testa flera”

Regeringen har utlovat provtagning till alla personer som uppvisar tydliga symtom av covid-19 och att regionerna ska införa provtagning för så kallade antikroppstest. Utifrån detta fattade hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare i veckan beslut om att fler länsinvånare ska få veta om de har eller haft infektionen.

- Vi styr nu om arbetssätt och inför egenprovtagning för att kunna bredda provtagningskapaciteten ytterligare och steg för steg testa fler länsinvånare, framför allt för de med misstänkt pågående infektion. Det är ett intensivt arbete med speciella förutsättningar då den utökade provtagningen måste balanseras med att ta hand om patienter i behov av vård, samtidigt som stora delar av bemanningen arbetar inom covidvården på sjukhusen och en del är på semester. Det känns bra att vi trots allt hittat vad jag tror blir en bra lösning, säger Björn Strandell, medicinsk rådgivare, Hälsovalsenheten.

Test för pågående infektion för dem med symptom

Med start under vecka 27 kommer invånare med symptom, som misstänks ha en pågående infektion och som vill testa sig för covid-19, att kunna beställa och boka tid för egenprovtagning genom att logga in på 1177.se. Man kommer sedan att få komma till särskilda provtagningsstationer där man tar sitt prov, för att inte riskera att smitta andra.

Redan under vecka 26 kommer den nya e-tjänsten via 1177.se erbjudas till personal i verksamheter som av Länsstyrelsen identifierats som samhällsviktiga under pandemin.

- Det ger oss möjlighet att testa den nya e-tjänsten via 1177.se i mindre skala innan vi erbjuder den till länsinvånarna, säger Ulrika Landström, chef för digitaliseringsstaben.

I dagsläget erbjuds personal med lindriga symptom inom vård, omsorg, räddningstjänst, polis och SOS Alarm att testa sig för covid-19, för att kunna återgå i arbete om provet är negativt men även för att säkerställa att inte personer med mycket lindriga symtom går till arbetet och riskerar smitta andra.

Antikroppstest för personer utan symptom

Region Örebro län arbetar just nu för att uppfylla regeringens direktiv om att införa provtagning för antikroppstest för all sjukvårds- och omsorgspersonal, för att se om man har haft infektionen och därmed kan vara immun.

Hittills har en låg andel av befolkningen varit smittad och andelen positiva resultat kommer således vara låg vilket innebär att värdet av testen är begränsat. Med start under vecka 27 kommer Region Örebro län ändå att successivt erbjuda länsinvånare antikroppstest mot en egenavgift på 200 kronor.

Detaljerad information kommer att presenteras

Mer detaljerad information kommer att presenteras i takt med att arbetet går framåt. Vårdcentralerna har begränsade möjligheter att svara på frågor om provtagning, istället rekommenderas länsinvånare att ta del av information via 1177.se.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-18 16:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.