Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Sista dag söka solcellsstöd 7 juli

Aldrig har intresset för solceller varit så stort som nu, konstaterar branschen. Foto: SolarNordicAldrig har intresset för solceller varit så stort som nu, konstaterar branschen. Foto: SolarNordic

Det nuvarande solcellsstödet har varit populärt även i Sydnärke. Men nu införs ett ansökningsstopp för stödet redan den 7 juli 2020.

Fram till den sista maj hade 1 105 hushåll och företag i Örebro län beviljats stöd och under de senaste 12 månaderna har 721 nya ansökningar lämnats in.

Under 2019 installerades 46 nya solcellsanläggningar i Kumla med hjälp av solcellsstödet, i Hallsberg 29 anläggningar, Askersund 39, Laxå 14 och i Lekeberg 16 stycken.

- Intresset att investera i egna solceller har aldrig varit större men den som vill ha stöd i år måste skynda på med sin ansökan, säger i ett pressmeddelande Anna Werner, vd på branschföreningen Svensk Solenergi. Ansökningsstopp för stödet införs redan den 7 juli 2020.

Solfångare och solskydd på samma gång. Foto: Malmö stad Solfångare och solskydd på samma gång. Foto: Malmö stad
Nytt skatteavdrag 2021

Till 2021 har regeringen föreslagit ett nytt grönt skatteavdrag, liknande rotavdraget, för privatpersoner som installerar solceller. Stödet är lägre än det nuvarande solcellsstödet, men samtidigt mer säkert då det inte är begränsat till en fast summa pengar.

Företag, lantbruk och bostadsrättsföreningar, däremot, riskerar att bli helt utan stöd efter den 7 juli 2020 eftersom regeringen än så länge inte har lämnat något besked om nytt stöd för dem, enligt branschföreningen.

– Det befintliga investeringsstödet bör förlängas för juridiska personer som vill minska sina energikostnader och bidra till klimatomställningen. Nivån på stödet kan successivt trappas ner till noll, men ett tvärstopp med så kort varsel är inte rimligt, säger Anna Werner.

Fylla på potten?

Det är visserligen bråttom att söka stödet, men själva installationen behöver inte vara klar förrän den 30 juni 2021, enligt nuvarande regler för solcellsstödet. Dock förutsätter detta att regeringen fyller på den nuvarande potten så att alla som söker stöd, och är berättigade till det, också får stödet. Enklast för den som vill söka solcellsstöd är att använda Boverkets e-tjänst.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-17 11:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.