Gå till innehåll
Sydnärke

Brandkåren lite snabbare än ambulansen

Publicerad: 21 February 2024 15:55

I måndags kunde vi berätta att det tar mer än en kvart i medianvärde för ambulansen att komma fram i fýra av fem Sydnärkekommuner. I Lekebergs kommun tar det över 20 minuter.
Räddningstjänsten är oftast betydligt snabbare på plats.

Till viss del går det faktum att förklara med att räddningstjänsten har fler brandstationer som man utgår från. I Hallsbergs kommun finns exempelvis tre brandstationer, men ingen fast baserad ambulans. Men det är inte hela förklaringen. I Kumla kommun som exempel, utgår ju ambulans och brandkår från samma station.

Även Nerikes brandkårs statistik är ett medianvärde.

I Askersunds kommun tar det 13,8 minuter från att 112 fått larmet till att man har brandmän på plats. För ambulansen tar det 16 minuter och 57 sekunder.

Det finns en ambulans i Askersund.

I Hallsbergs kommun tar det 13,7 minuter för brandkåren att nå fram. På ambulansen får man vänta nästan tre minuter till. Totalt 16 minuter och 28 sekunder.

i Kumla kommun kommer förvisso ambulansen snabbast i Sydnärke, efter 12 minuter och  53 sekunder, men det går ändå snabbare för brandkåren. De kommer enligt medianvärdet på på 10 minuter och 6 sekunder, mer än två minuter snabbare, trots att ambulansen utgår från samma station. Men det finns färre ambulanser och färre som bemannar dem.

I Laxå kommun kommer brandkåren efter 13,3 minuter, medan ambulansen behöver 15 minuter och 8 sekunder. I Laxå finns en ambulans baserad.

I Lekebergs kommun är skillnaden mellan ambulans och brandkår störst.

Medianvärdet för brandkåren är 15.5 minuter Ambulansen behöver 21 minuter och 30 sekunder. Ambulansen utgår från Örebro, medan det finns en brandstation i Fjugesta.

Annons

Nyheter