28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Motorsågskörkort krävs från årsskiftet

Från årsskiftet har det blivit krav på att ha motorsågkörkort, syftet är att minska antalet olyckor vid skogsarbete. Men även räddningspersonal omfattas av det nya kravet, däribland de brandmän som jobbar på Byrsta brandstation. - En onödig administration, vi har aldrig haft några olyckor med motorsåg, säger Anders Larsson, Nerikes Brandkår.

Det är Arbetsmiljöverket som ligger bakom det nya kravet med motorsågskörkort för de inom berörda yrken. Framförallt är det för att minska olyckor inom skogsarbete, men andra yrken så som räddningstjänst berörs med av de nya reglerna.

Byrsta får utbildning

- Vi har känt till det här ett par år, alla behöver inte utbildas men de som använder motorsåg har en skyldighet genomgå utbildning, säger Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes Brandkår.

Brandkåren får bekosta utbildningen själv och det beräknas gå på drygt 150 000 kronor för utbildningen inom Nerikes Brandkår som tas om hand internt. För stationen i Byrsta kommer alla, drygt 30, heltidsanställda få utbildningen, men det blir inte likadant överallt.

- Vissa stationer har valt att ta bort motorsågen istället för att utbilda då de tycker det är för dyrt. Vi (Nerikes Brandkår) har valt att ha kvar den, även om alla inte kommer få utbildningen.

Vad tycker du om det här nya kravet?

- Det är en onödig administration och kostnad för oss, vi har aldrig haft en olycka med motorsåg och jag tycker räddningstjänsten kunde varit ett undantag för kravet, däremot håller jag med om att dokumentationen kunde vi bli bättre på, sade Anders Larsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-01-14 13:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.