28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Bonniers tar över Mittmedia med NA

Mittmedia Förvaltnings AB har beslutat att sälja Mittmedia med dess 28 tidningstitlar i Mellansverige till Bonnier News och norska lokaltidningskoncernen Amedia.

Bonnier News kommer att ha den största aktieposten i Mittmedia. Mittmedia kommer att integreras i Bonnier News. Det framgår av ett pressmeddelande. Köpeskillingen är inte känd. 

På redaktionerna för Mittmedias 28 tidningar däribland Nerikes Allehanda, som länge svävat i ovisshet om framtiden, uttrycktes lättnad efter beskedet.

- Nu kan man i alla fall få ut februarilönen, kommenterade skämtsamt för Kumlanytt Jan Wijk, NA:s mångårige reporter i Kumla och Sydnärke. Han hoppades att affärsöverlåtelsen skulle innebära en fortsatt satsning på lokalredaktionerna.

Helena Giertta, chefredaktör för Journalistförbundets tidning är positiv till köpet - läs mer HÄR

Mediekoncentration

– En kraftigt ökad koncentration på marknaden blir en naturlig följd av detta. Vad som också påverkar den samlade koncentrationen är hur det går på tv-sidan mellan Bonnier och Telia, säger  Lennart Weibull till Dagens Nyheter. Han är medieforskare vid Göteborgs universitet och syftar på Telias ifrågasatta köp av Bonnier Broadcasting, där TV4 ingår.  

I och med Bonniers köp väntar en prövning hos Konkurrensverket. 

– På sikt kan det leda till att det blir en ökad samordning så mångfalden i medielandskapet minskar. Den risken är uppenbar, säger Lennart Weibull. 

"De kommer förändra"

Elisabeth Stúr är forskare i nyhetsjournalistik vid Mittuniversitetet. Hon säger till Dagens Nyheter att hon tror att en eventuell affär kommer bli märkbar för Mittmediatidningarnas läsare. 

– Först tuggar det nog på som vanligt tills de satt sig ner och funderat över vad de ska göra. Men de kommer ha en plan för förändring, säger hon. 

Långt ifrån alla av koncernens tidningar har gått särskilt bra och flera omorganisationer har gjorts den senare tiden. En tänkbar väg när den nya ägaren tillträder är färre titlar med större bevakningsområden, tror Stúr.

– Jag kan tänka mig att man behåller och spetsar till det som går bra. Till en början genom sammanslagningar av titlar. Är det någonting som har hänt de senaste tio åren är det att man centraliserat och tappad det riktigt lokala i journalistiken, säger Elisabeth Stúr till DN. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-02-08 20:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.