Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Läsning är för själen vad gymnastik är för kroppen"

Malin Fredriksson och Lena Dahlqvist hos bokhandeln Ugglan i Kumla. Foto: Anders BjörkMalin Fredriksson och Lena Dahlqvist hos bokhandeln Ugglan i Kumla. Foto: Anders Björk

Under tisdagen startade bokrean. Den pågår alltid lite mer än en månad denna tid på året. - Det är en viktig tid för oss, säger Lena Dahlqvist hos Ugglan bokhandel.

​“Läsning är för själen vad gymnastik är för kroppen”, som det gamla latinska ordspråket påtalade. Och gillar man att läsa då gillar man kanske också att fynda på bokrean som startar 23 februari varje år. Bokrean håller på som längst till sista mars, alternativt till när alla reaböcker tagit slut.

Välbesökt första readagen

- Bokrean betyder mycket för oss, det är ju en tradition som många känner till. Och jo, vi har haft bra med besök idag, även om det är lite speciellt med att vi bara får ta in åtta personer samtidigt som mest, säger Lena Dahlqvist.

Det är ju dock inte så att det är rea på alla böcker i affären. Vissa är det rea på och andra inte. ​Hur bestäms då vilka böcker som är med på rean?

- Det är förlagen som bestämmer. Sen har vi en inköpsgrupp för Ugglan som bestämmer vilka reaböcker som vi köper in.

Har undgått ett stort tapp

Vad är det avgör hos förlagen då om en bok ska hamna på rean?

- Det handlar bland annat om begränsade upplagor, om förlagen har ett visst antal böcker kvar av en bok som de kanske vill bli av med, fastslår Lena.

Undertecknad köpte med sig några böcker från rean. Undertecknad köpte med sig några böcker från rean.

Ugglan har bokhandel inte bara i Kumla i Sydnärke utan även i Askersund. Lena påtalar att det ser liknande ut med försäljningen i de båda städerna.

Hur har då covid-19 påverkat affärerna sedan dess start?

- Jag tror att vi mindre butiker har klarat oss bättre än de som finns i stora gallerior, så vi har klarat oss ganska bra faktiskt. I början av covid-19 ifjol var det förvisso katastrof, men efter sommaren har det rullat på rätt bra faktiskt och det är skönt, avslutar Lena Dahlqvist.

Till sist får Lena skicka med förslag på ett par av sina favoritförfattare: Emily Schepp, Arnaldur Indridasson, och Anders de la Motte är namn hon då nämner.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-23 16:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.