Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Här flygtränar en lappuggleunge

I en ny utömmande bok om den skygga lappugglan berättas med unika bilder om hur ungarna lär sig flyga. Foto: Jonas ClassonI en ny utömmande bok om den skygga lappugglan berättas med unika bilder om hur ungarna lär sig flyga. Foto: Jonas Classon

En svårslagen bok i sin genre, tycker Sydnärkenytts recensent om "Lappugglan - skogens dolda väsen" av Anna Froster och Kumlafotografen Jonas Classon.

Jag har aldrig sett en lappuggla i levande livet och tvivlar på att jag har tillräckligt med tålamod för att leta upp denna fascinerande fågel.

Men om jag mötte en lappuggla skulle jag inte bara känna igen den utan även veta mycket om dess hemligheter tack vare ”Lappuggla - skogens dolda väsen” (Avium förlag, ca-pris 300 kr), en nyutkommen bok av Kumlafotografen Jonas Classon och vetenskapsförfattaren Anna Froster.

Det har blivit en mycket lyckad kombination av bilder och text med en strålande formgivning signerad Terése Karlsson Helldén.

Att det går att hitta så många olika fotografiska vinklar på lappugglor väcker imponerad förvåning. Jag tröttnar inte på att betrakta Jonas Classons eviga ögonblick av sin favorit i skogen. Det är naturlyrik och på samma gång en grym saga som speglas i bilderna. Den vackra ugglan med sina hypnotiska ögon sitter ju inte i en trädtopp för att behaga utan för att jaga, döda och mata sina ungar.

Ljudlöst sveper lappugglan ner, bäva månde sorken! Foto: Jonas Classon Ljudlöst sveper lappugglan ner, bäva månde sorken! Foto: Jonas Classon

Anna Froster berättar upplysande och i god mening populärt i lagom långa kapitel om lappugglans villkor och märkliga egenskaper. Här ett fint exempel:

”Trots sina knivskarpa ögon är lappugglans främsta sinne hörseln. Den är känd för att ha några av de känsligaste öronen bland alla jordens ugglor. Lappugglan har också ugglevärldens största så kallade ögonkretsar, alltså de runda fördjupningarna kring ögonen. De fungerar som paraboler och fångar upp alla ljudvågor som når dem. Precis i utkanterna av ”parabolerna” mynnar hörselgångarna, dit ljudet förs vidare. Lappugglans platta ansikte är täckt av små styva fjädrar som styr ljudet in mot öronöppningarna. Så medan vi kupar händerna kring öronen och vrider på huvudet för att lyssna in i den tysta skogen kan ugglorna ändra ansiktsuttryck för att bättre lyssna in oss.”

Och lappugglan behöver sina specialöron för att lokalisera ljudet av tassande sorkfötter under ett snötäcke och själv ljudlöst (en annan egenskap tack vare fjäderdräktens utformning) svepa ner och sätta klorna i bytet.

Sork är stapelfödan, helst åkersork, större djur ger sig lappugglan inte på till skillnad från den tuffare slagugglan, lär vi oss. Tillgången på sork styr således lappugglornas liv och leverne, en svajig tillvaro i klimatförändringarnas tid. Som ”sorkstyrda nomader” har de sökt sig längre söderut - även till Sydnärke - när det industriella skogsbruket i norr minskat antalet smågnagare. Det finns flera frågetecken kring denna utveckling, som forskare grunnar på.

Produktionsskog är rationell, stammarna står raka men nu är det så att lappugglans ungar behöver träd som står lite snett – en gammelskogs fallna träd, rotvältor, en lagom stubbe – för att kunna öva sig att flyga. De hoppar ur boet närmast hjälplösa (varför kan man fråga sig) och klarar sedan inte att klättra upp för en rak stam för att få luft under vingarna.

Självklart finns det hjärtknipande bilder i boken på ungar som envisa och kanske lite rädda tränar för flygcertifikatet. Det kan ta en månad under vilken risken att bli uppäten är överhängande. Omkring hälften av lappuggleungarna överlever inte sitt första år.

För Kumlabon Jonas Classon blev lappugglan en passion och hans öde. Med en sällsynt lyckad bild på en magiskt dyster typ i månsken slog han igenom internationellt. Den pryder nu omslaget till boken, som är svårslagen i sin genre.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-04 13:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.