Gå till innehåll
Sydnärke / Kultur

Världspremiär i mellandagarna

Publicerad: 23 December 2022 19:56

Efter allt vad julbord och julklappar heter är avklarat passar det bra med filmmys på biografen - en underhållningstradition som växt sig starkare under åren. I Sydnärke, liksom i övriga Sverige, heter julens stora filmpremiär ”UFO Sweden,” producerad och regisserad av östgötska filmkollektivet Crazy Pictures.

Filmen handlar om den fosterhemsplacerade tonåringen Denize som misstänker att hennes pappa inte är död, utan i själva verket har försvunnit på annat vis. I sin jakt på sanningen tar hon hjälp av en UFO-förening och tillsammans ger de sig ut på ett riskfyllt äventyr, långt utanför lagens gränser och in i en värld fylld av UFO-expeditioner, konspirationer och oförklarliga fenomen.

– UFO Sweden är resultat av många människors arbete. Vi är vågar lova en filmupplevelse utöver det vanliga och är jätteglada att filmen har världspremiär i Kumla och på andra biografer över Sverige, säger Olle Tholén från Crazy Pictures, i ett pressutskick.

Inspirerades av UFO-förening

Idén till filmen uppkom när Crazy Pictures hörde talas om föreningen UFO-Sverige, som arbetar med att utreda mystiska fenomen och dessutom driver världens största UFO-arkiv, Archives för the Unexplained, i Norrköping. Ett möte med föreningen blev startskottet för filmprojektet och UFO-Sverige har sedan dess varit en stor inspiration för filmen.

— Vi förstod att de arbetade med att utreda och forska kring oförklarliga fenomen och blev helt tagna. Vi kände en enorm fascination för dels UFO-Sverige som förening men också för den värld fylld av ufo-expeditioner, mystiska fenomen och gigantiska arkiv som omger föreningen. Vi kunde såklart inte låta bli att tänka tanken "tänk om de hittar något". Filmen tar även upp relationella aspekter om hur det är att vara människa, om sökandet och behovet av samhörighet, säger Olle Tholén på Crazy Pictures.

Visas i länet

UFO Sweden är förvisso gjord och utspelar sig i Östergötland, men har en liten koppling till Örebro län (om man nu vill vara en aning långsökt) genom manusförfattaren Jimmy Nivrén Olsson, som tidigare studerat och varit verksam inom länet.

Filmen visas på Bio Folkan i Kumla, Laxå Bio, Bio Spektrum Hallsberg och på Förenigen Folkets Hus Askersund. Se respektive bios hemsida för datum och tid samt övriga filmvisningar. (SWa)

Annons

Nyheter