Gå till innehåll
Sydnärke

Biometanol kan slippa skatt

Publicerad: 7 July 2015 2:18

Samtidigt höjs energiskatten på hög- och låginblandad etanol och biodiesel (FAME).

Det uppger i ett pressmeddelande den gamle miljöaktivisten Björn Gillberg, som driver företaget VärmlandsMetanol och bland annat dragit upp stora planer för tillverkning av metanol hos Sakab i Kumla.

Kompensation

Utgångspunkten har varit att skattelindring, som ges för biodrivmedel, enligt EU-kommissionen endast får kompensera för merkostnaden för framställningen av drivmedlet jämfört med produktionskostnaden för bensin och diesel. Biometanol kostar ca 1 krona mer per liter att tillverka jämfört med etanol.

Skatteförslaget banar väg för biometanol från skogsråvara, speciellt som EU fr.o.m. 2020 begränsar användningen av livsmedelsbaserade biodrivmedel som etanol och Fame till 7 energiprocent. EU vill istället se en satsning på skogsbaserade biodrivmedel.

För hur länge?

Hur länge dessa skattesatser kommer att gälla klargörs ej i regeringens skatteförslag. Sveriges fordonsflotta ska som bekant vara fossilfri 2030, skriver Gillberg Nödvändiga investeringar i nya produktionsanläggningar kan komma till stånd endast om en långsiktig plan fastläggs gällande den framtida skattestrategin.

Annons

Nyheter