Gå till innehåll
Sydnärke
Person som sitter i förarsätet i ett militärfordon inne i ett garage, med en annan person som står vid den öppna dörren. Fordonet visar nummer 262309 och enhetens emblem.

Bandvagn 206, som främst används inom Hemvärnet, var kvällens dragplåster när Bilkåren anordnade tjejkväll i Villingsberg. Foto: Josefine Milton

Bilkåren vill rekrytera fler tjejer

Publicerad: 14 March 2025 10:33

Under torsdagskvällen träffades ett fyrtiotal tjejer i Villingsberg för att få information om Bilkåren och åka bandvagn. Det var nyfikenhet och viljan att prova något nytt, och även en önskan att hjälpa till i en frivilligorganisation som förde tjejerna dit.

Eva Blomqvist som är riksbilkårschef, och kurschef på bandvagnskurserna berättade om bilkåren, utbildningar och frivilliga försvarsorganisationer.

– Vi är förordningsstyrda så vi har ett uppdrag som regeringen har fastställt att vi ska rekrytera och utbilda till totalförsvaret. För vår del handlar det om förare och logistikpersonal. Sedan har vi ett uppdrag att sprida totalförsvarsinformation till allmänheten, det där är ju jätteviktigt i en tid då det är oroligt i omvärlden.

Hon fortsätter:

– Det är många som är oroliga och undrar hur man kan höja sin beredskap och vad kan man göra. Att vi gör en tjejträff har två syften, det ena är att vi vill öka kunskapen hos människor hur de kan förbereda sig om det värsta skulle hända och det andra är ju att vi vill rekrytera. 

Människor som sitter i ett klassrum inför en presentationsskärm med

Eva Blomqvist berättade om rekrytering till Bilkåren och andra uppdrag. Foto: Josefine Milton

Bilkåren gör skillnad

Bilkåren utbildar förare till lastbil, terrängbil och bandvagn i krigsförbanden men de arbetar även med flertalet civila myndigheter som behöver frivilliga förare till kris och krigsorganisationer.

– Vi jobbar med Trafikverket, polismyndigheten, energimyndigheten, länsstyrelser. Så trots att vi har en ganska liten organisation så har vi en stor rekryterings och utbildningsverksamhet. Vi har en väldigt tillväxt också och det är ju ett uttryck för att människor vill bidra, och omvärldsläget förstås, säger bilkårschefen.

Eva berättar att ett engagemang i bilkåren också ger en meningsfullhet i och med att det är en möjlighet att göra skillnad på riktigt. Bilkåren behövs även i fredstidkriser i samband med till exempel skogsbränder, pandemi och storm.

– Bilkårens engagemang har alltid gjort skillnad på riktigt, det gjorde det under andra världskriget när vi utbildade kvinnliga lastbilschaufförer för att se till att transportfunktionen funkade. Och det gjorde det när det brann i skogarna 2018 då det behövdes bandvagnsförare som kunde köra ut vatten och släckningsmaterial till räddningstjänsten. Då gjorde våra förare skillnad på riktigt också. Eller när det är snöstorm på E22:an också och man hjälper till att evakuera människor.

En person i militäruniform pratar med tre personer som bär gula västar bredvid ett bepansrat fordon i en industriell miljö.

Mats Ekberg, som är instruktör inom Bilkåren, visade upp fordonen för nyfikna deltagare under torsdagskvällen. Foto: Josefine Milton

Eftersträvar en jämlik organisation

Bilkåren bildades som en kvinnlig organisation men sedan 2009 blev det en kår för både män och kvinnor. 

– Nu är det fler män än kvinnor som blir medlemmar i bilkåren och det är ju inga problem att många män som engagerar sig, det är ju jättebra. Men vi är intresserade av att vi ska vara så jämställda som möjligt.

En kvinna i en gul säkerhetsväst klättrar in i ett grönt militärfordon inne i ett lager, med andra i liknande klädsel som arbetar i bakgrunden.

Foto: Josefine Milton

Vill ha en uppgift om det värsta skulle hända

Det är nu fjärde tjejkvällen som arrangeras och intresset har varit stort vid varje tillfälle. Många av deltagarna blir medlemmar i bilkåren efteråt, och en del har gått vidare för att utbilda sig.

Varför tror du att så många visar ett intresse för att åka bandvagn, och lära sig mer om Bilkåren?

– Omvärldsläget, att många känner att de vill vara med och göra en insats. Jag tror att man också tänker att man vill ha en uppgift, och veta vad man ska göra om det värsta skulle hända. Och många av dem tycker nog också att det är ganska fränt med bandvagnar. Och det är det ju, det är ett väldigt häftigt fordon.

En person i gul jacka sitter på ett militärfordon, medan andra i liknande klädsel står i närheten i ett stort inomhusutrymme. En klocka syns på väggen.

Eva Blomqvist klättrade upp i terrängbil 20 som fanns på plats under informationskvällen. Foto: Josefine Milton

Vad innebär det att utbilda sig till bandvagnsförare?

– Man ska bo ihop med människor som man inte känner, det är högt tempo, långa dagar, man ska lära sig grejer som man inte varit i närheten av förut. Det finns ju inga förkunskapskrav att man ska kunna något om motorer innan, men när du åker härifrån så kommer du att kunna en hel del om motorer, och du kommer att ha mött sköna människor. Jag tror att de flesta människor känner att wow vilken resa jag gör i det här som människa. Det uppenbara är att man lär sig att köra bandvagn men på köpet är det en personlig utvecklingsresa med andra ingredienser som man inte hade tänkt på, avslutar Eva Blomqvist.

Person i säkerhetsväst sitter i förarsätet på ett kamouflerat bandfordon inne i en verkstad.

Samira Mehanovic tog plats på bandvagnens förarsäte. Foto: Josefine Milton

En person i gul säkerhetsväst står framför ett grönt bandfordon på natten.

Therese Sundberg åkte med på en tur i bandvagn. Hon har inte hunnit fundera på om hon ska gå någon utbildning än. - Men nu när man har åkt så blir man väldigt sugen, fastställer Therese.

Två personer iklädda gula västar och jackor står tillsammans i en svagt upplyst miljö, vända mot kameran. En bär glasögon och den andra en mössa.

Emelie Belin från Dalarna följde med sin faster Susanne Lindberg på bandvagnskvällen. De är båda överens om att det var spännande och ”verkligen upp och ner” att åka bandvagn.

Laddar spelare...
Annons

Nyheter