05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Besöksrekord för Tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark lockar allt fler. Foto: Weine AhlstrandTivedens nationalpark lockar allt fler. Foto: Weine Ahlstrand

Cirka 150 000 personer har upplevt Tivedens nationalpark i år. Det innebär besöksrekord, trots den pågående pandemin. Och det är svenskarna som står för ökningen.

Coronapandemin har gjort att så gott som alla utländska besökare uteblivit. Det rör sig om ett omfattande tapp eftersom cirka 75 procent av besökarna kommer från andra länder under ett normalår.

Ökning med över 15 procent

Trots det har alltså nationalparken besökts av rekordmånga. Det rör sig om en ökning med över 15 procent till och med oktober jämfört med 2019.

– Det är svenska besökare som med råge fyllt upp det som vi tappat av utländska besökare, säger Daniel Gustafson, nationalparksförvaltare vid länsstyrelsen i Örebro.

Besökssiffrorna är en grov skattning som bland annat baseras på räknare vid tre av parkens vandringsleder. Eftersom det går att komma in i parken från flera håll så kan det vara en hel del nationalparksnjutare som missas.

Men räkningen görs på samma sätt varje år, så ökningen är ett faktum.

– Vi såg en tydlig ökning i april och maj. Så lite mindre i juni och därefter en kraftig ökning i juli och sedan en minskning igen i augusti, säger Daniel Gustafson.

– Under september och oktober såg vi åter stora ökningar i antalet besökare på lederna.

Ökning från en hög nivå

Tivedens nationalpark har haft en tydlig ökning av besökare sedan utvidgningen och återinvigningen 2017. Åren 2018-19 ökade besöksantalet med cirka 30 procent. Så ökningen 2020 sker från en redan hög nivå.

Ett femtontal natur- och turistvägledare från föreningen Tivedens guider samarbetar på uppdrag av länsstyrelsen för att ge besökarna en bra upplevelse i nationalparken. Även turistbyråerna i Laxå, Askersund och Karlsborg stöttar på olika sätt.

Kersti Beck Larsson är turiststrateg vid Askersunds kommun:

– Vi känner av det ökade intresset för Tiveden och nationalparken jättemycket, både när vi är där och här i Askersund.

– Det har ofta varit mer än fullt med bilar på parkeringen vid huvudentrén, och så gott som bara svenska registreringsskyltar.
– På frågorna märker vi också att många vill göra mer än att gå en led, att man vill vara i naturen en hel dag. Och att man vill komma tillbaka för att få nya upplevelser. Vi märker också att många är ganska nya på att vara ute i naturen.

”Vi ska vara glada för nationalparken”

– Flera nationalparksbesökare har bott i Askersund med omnejd och även passat på att ta del av andra sevärdheter i vår omgivning. Så vi ska vara glada för Tivedens nationalpark, avslutar Kersti Beck Larsson.

Nu är informationsstugan vid huvudentrén stängd. Men parken stängs aldrig. Den är tillgänglig året om för den som vill ut i naturen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-05 17:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.