25 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Besöksförbud på alla sjukhus i länet

Besöksförbud införs nu på alla tre sjukhus i Region Örebro län. "Undantag kan dock göras för svårt sjuka patienter", säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

I Region Örebro Läns pressutskick, kl 14:50, står följande. 

Sedan i torsdags har arbetet med att begränsa effekten av coronasmittan och minska takten i smittspridningen ändrat fokus. Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte enbart de som har varit i riskområden eller träffat någon som har insjuknat som kan vara smittade. Även andra personer med luftvägssymtom kan vara smittade av coronaviruset. Det här beror på att det finns en samhällsspridning i flera länder i Europa och tecken på spridning i samhället även i en del regioner i Sverige.

Som en följd av detta inför nu Region Örebro län besöksförbud på alla vårdavdelningar på Universitetssjukhuset Örebro, Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett.

- Vi tar för tillfället inte emot några besök från anhöriga. Undantag kan dock göras för svårt sjuka patienter om besökaren inte har luftvägssymtom. Besöksförbudet inför vi för att minska risken för att de som vårdas på sjukhus smittas av covid-19, säger Gunlög Rasmussen.

Samma rekommendationer har gått ut till alla kommuner i Örebro län. Gunlög Rasmussen menar dock att det kan finnas andra skäl till undantag på vårdboenden. Det kan till exempel gälla äldre som av sociala skäl är mycket beroende av att en anhörig hälsar på. Samtliga besökare måste dock vara fria från luftvägssymtom.

- Är man osäker kan man rådgöra med personalen på respektive vårdinrättning, säger Gunlög Rasmussen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-13 14:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.