28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fem fick stipendier
långt ner i gruvan

Ner till 800-metersnivån för årets stipoendieutdelning hos Zinkgruvan Mining.Ner till 800-metersnivån för årets stipoendieutdelning hos Zinkgruvan Mining.

För femte året i rad delade på tisdagen Zinkgruvan Mining ut stipendier till fem elever som går sista året på Alléskolans tekniska program. Syftet är att lyfta teknikämnena. Stipendiet är en påskresa till en guldgruva i Chile.

Årets stipendium innebär, som tidigare år, en resa till någon av Lundin Minings gruvor. Den här gången går resan till koppar- och guldgruvan Candelaria i Atacamaöknen i norra Chile.

De fem från Alléskolan som skall ge sig ut på sitt livs äventyr nu på Påskdagen är:

Agnes Eriksson, Vretstorp, Elin Haslinger, Hallsberg, Kajsa Källbom, Hallsberg, Markus Pehrsson, Närkesberg, Rikard Persson, Vingåker.

Fem framtida tekniker uppmärksammas av gruvindustrin.
Lärarna Stephan Karlsson och Sofie Ringqvist följer också med på resan (liksom Monika Andersson från Zinkgruvan Mining).
Gräver sig ner

Nytt för i år var att stipendiaterna fick åka minibuss ner till servicedepån 800-metersnivån där det finns konferensrum, kontor, matsal och verkstäder.  Där väntade Zinkgruvans VD Agne Alenius med diplom och tårta. Efter en rundvandring var det dags för stipendiaterna att återvända till jordytan.

- Nästa år kan vi antagligen hålla till i en konferenslokal på 1140-metersnivån där vi nu bygger en ny servicedepå, avslutar Monika Andersson.

Malmbrytning sker idag ner till 1300  meters djup.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-09 17:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.