Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Sydnärke kom långt ned i årets skolranking

Kumla kommun hamnade liksom övriga Sydnärkekommuner långt ned i Lärarförbundets lista. Bilden är en exempelbild. Kumla kommun hamnade liksom övriga Sydnärkekommuner långt ned i Lärarförbundets lista. Bilden är en exempelbild.

Sveriges ”Bästa skolkommun” 2021 är utsedd. Men nej, Sydnärke hamnade inte i topp. Årets rankning är den sista som Lärarförbundet genomför. De vill istället sätta press på staten att de tar ett större ansvar för skolan.

 Vinnaren i denna sista omgång av bästa skolkommunen blev Övertorneå kommun - för andra året i följd, kan det tilläggas.

Örebro län hamnade i bottenskiktet totalt sett. 

Örebro kommun landade på plats 252 av de 290 kommunerna i landet. 

Bäst i Sydnärke

Så här gick det för Sydnärkes kommuner:

* Lekeberg kommun, den bästa i Sydnärke med en 178:e plats. Tillhör landets bästa kommuner när det gäller andelen som fullföljer gymnasiet, konstateras det i undersökningen. Sjukfrånvaro och lärarlöner tillhör även de relativa styrkorna för Lekeberg som skolkommun. Lekeberg ligger klart bättre till än tre av grannkommunerna, och i hela länet är kommunen rankad som nummer sex av 12 kommuner.

* Laxå kommun, plats 213.  Lärarnas behörighet och lärarlönerna tillhör Laxås styrka relativt sett, men det är elevernas meritvärden i årskurs 9 och lärartätheten som drar ned kommunens rankning.

Låga lärarlöner i Kumla

* Kumla kommun, plats 242. Låga lärarlöner och en låg andel som fullföljer gymnasiet gör att kommunen placerar sig lågt.

* Hallsbergs kommun, plats 247. Nivån på sjukfrånvaron och andelen barn i förskolan tillhör Hallsbergs styrkor relativt sett, medan elevernas meritvärden i åk 9 och andelen godkända elever är negativt för kommunens rankning.

* Askersunds kommun hamnade på plats 248. Andelen som fullföljde gymnasiet och resurstilldelningen tillhör Askersunds styrkor relativt sett, medan elevernas meritvärden i årskurs 9 och andelen godkända elever drar ned för kommunens ranking.

"Vi jobbar stenhårt"

Hallsberg tillhör de som hamnat långt ned i listan.

- Vi jobbar stenhårt för att få upp resultaten, och vi har flera stora projekt på gång, säger Siw Lunander (S) ordförande för bildningsnämnden i Hallsberg.

Hon nämner satsningar på språkundervisningen för elever som kommer från andra länder, något som gjorts möjligt med extra pengar från kommunstyrelsen.

- Det finns elever som går på högstadiet, vars kunskaper i svenska motsvarar årskurs 3, och då är det inte lätt att klara något ämne över huvudtaget, säger Siw Lunander som också  berättar att en satsning på matematikundervisningen nu görs.

Skolrankingen skrotas

Förhoppningen är att det ska förbättra elevernas kunskaper. Men det kommer inte att avspegla sig i någon skolranking. Beskedet från Lärarförbundet är att man efter 20 år skrotar listan.

- Det är inte meningsfullt att fortsätta utse Bästa skolkommun i en liga där hela systemet brister, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand till webbsidan lararen.se  som ges ut av förbundet. 

Visserligen har den årliga undersökningen visat på ett stort intresse och engagemang i hela landet, skriver Lärarförbundet, som trots det nu väljer att avsluta undersökningen.

Kommunernas förutsättningar ser så olika ut, menar man:

Inte meningsfullt fortsätta

- Vi har ett finansieringssystem som inte lyckas kompensera för att det kostar olika mycket att rigga en bra skola överallt. Vår ambition med rankningen har varit att stimulera till en bättre skola i hela Sverige men det är inte meningsfullt att fortsätta utse den bästa skolkommunen i en liga där hela systemet brister, säger Johanna Jaara Åstrand till lararen.se.

De ekonomiska grundförutsättningarna är helt olika för Sveriges 290 kommuner, konstaterar förbundet vidare. 

- De med sämre förutsättningar kan inte satsa mer på sin skola även om de skulle vilja. 

Ett exempel ges i tidningen på årets vinnare, Övertorneå kommun som vann titeln trots problem med rekrytering av behöriga lärare, behålla personal och säkra en rimlig arbetsbelastning för lärarna. Även den ”bästa skolkommunen” står inte utan problem, hävdar förbundet själva i en kommentar.

Staten tar en viss del

Lärarförbundet meddelar att man ska fortsätta granska kommuner, följa statistik, göra egna rapporter och undersökningar för att påverka politiken. Man tror inte på att kommunerna kan klara sitt ansvar, och att det är dags för att staten tar över för att ”ta sitt ansvar och återuppta likvärdiga förutsättningar”. Förbundet säger dock inte hur stor del staten ska ha, men man vill att frågan ska utredas.

- Jag är inte helt främmande för de tankarna, säger som exempel Siw Lunander. Men inte att hela ansvaret går över till staten, men kanske att det ska bli mer statliga reglera för hur pengarna fördelas.

FAKTA

Lärarförbundets undersökning bygger på tio kriterier. Det är resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, löner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, betygsresultat årskurs 9, andel godkända elever i samtliga ämnen för åk 9, andelen som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år. 

Så här gick det för länets 12 kommuner, inom parentes resultatet för 2020:

Plats 8: Lindesberg (46)

20: Hällefors (50)

28: Nora (61)

43: Degerfors (91)

134: Karlskoga (246)

178: Lekeberg (283)

213: Laxå (208)

242: Kumla (149)

247: Hallsberg (268)

248: Askersund (73)

252: Örebro (211)

279: Ljusnarsberg (220)

Källa: Lärarförbundet

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-17 16:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.