Gå till innehåll
Sydnärke

Askersundsborna installerade mycket solceller

Publicerad: 28 March 2024 12:23

Under 2023 fick 6 500 småhusägare i länet skattereduktion för att de installerat så kallad grön teknik, framför allt batterier, solceller och elbilsladdare. Ivrigast att investera har Askersundsborna varit.

I Örebro investerade småhusägarna 580 miljoner kronor i solceller under 2023, 2022 var siffran 370 miljoner.

Investeringarna i batterier uppgick till 112 miljoner kronor, 341 procent mer än året innan då 25 miljoner kronor investerades. Det visar statistik från Skatteverket över skattereduktionen för grön teknik (det gröna avdraget) som branschföreningen Svensk Solenergi har sammanställt.

”Gör elnätet mer robust”

Solceller och batterier gör enligt Svenska kraftnät och Svensk solenergi, att det lokala elsystemet blir mer robust och klarar  yttre störningar bättre. Allt fler småhusägare installerar i system så att solcellerna kan leverera el till hushållet även när elnätet är utslaget.Privatpersoners investeringar i elbilsladdare minskade med 7 procent mellan 2022 och 2023 som följd av att försäljningen av elbilar har minskat. År 2024 ser även investeringarna i solceller och batterier ut att minska vilket innebär att 2023 var en toppnotering för det gröna avdraget.

Räntor och färre elbilar bromsar

Det beror på att hushållen  drabbats av höga räntor och inflation.  Dessutom har Skatteverket, som vi skrivit om tidigare, valt att begränsa hur batterier som beviljats grönt avdrag får användas. Man får bara använda batterierna för att lagra solel. Om tanken är att köpa el billigt tider på dygnet när elen är billig och använda när den är dyr får man inget avdrag.Den kommun i länet där de boende har investerat mest i grön teknik per invånare är Askersund med 3 560 kronor per person. Genomsnittet för länet är 2 390 kronor per invånare och för riket är snittet 2 050 kronor.

Annons

Nyheter