Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Antalet nya fall fortsätter minska

Vaccinationscentret i Hallsberg. Vaccination pågår just nu. Foto: Henrik Östensson.Vaccinationscentret i Hallsberg. Vaccination pågår just nu. Foto: Henrik Östensson.

– Coronaläget i länet är stabilt. Antalet nya fall fortsätter bli färre. Men det finns en oro för nya muterade virus, som det från Storbritannien. Vi befarar en tredje våg, det vill vi verkligen inte ha innan vi hunnit vaccinera fler, det sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare på region Örebro län vid dagens Corona-lägesbild.

Rasmussen slog fast att det är mycket viktigt att vi nu verkligen håller i restriktionerna. Fortsätter arbeta hemifrån, undviker nya kontakter, trängsel och verkligen tänker över vår situation. Måste vi exempelvis resa överhuvutaget?

– Överväg om en resa verkligen är nödvändig, om den inte går att undvika just nu, fortsatte hon.

– Vi vill verkligen inte tillbaka till den situation vi hade i höstas, med mycket snabb smittspridning. Vi ser den utvecklingen i Västerbotten nu. Vi vill nästan till varje pris undvika den situationen här igen.

Smittspridningen verkar bromsa in snabbast i åldersgruppen 70 plus. Det är dock för tidigt att säga om det beror på att man vaccinerat i den åldersgruppen. Även i andra åldersgrupper minskar smittspridning. Undantaget är barn och unga, där smittspridningen ligger på samma nivå som tidigare.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län

Rasmussen poängterar dock att minskningen av antalet nya fall bromsat upp. Men att de inte finns tecken på någon tredje våg än.

Det testas ungefär lika många som man gjort de senaste veckorna, cirka 6 500 personer i veckan. Men andelen som testar positivt minskar från vecka till vecka nu.
Vaccinationerna i den så kallade fas 1 blev klara en vecka tidigare än tidsplanen. Därför kunde man igår redan börja erbjuda personer i fas 2 tider.

Vaccinationer i fas 2

– Det beror på att arbetet i kommunerna gått bättre, fortare än förväntat. Vi börjar med de allra äldsta i fas två. Alltså friska personer över 80 år, helt enkelt för att hög ålder utgör den enskilt största riskfaktorn, sa Vaccinsamordnaren i Region Örebro län, Inger Nordin Olsson.

– Regionen har nu tillgång till vaccin både från Pfizer Biontech, Moderna och Astra Zeneca. Det är alla mycket säkra, bra vaccin, som fungerar. Tillgången på vaccin gör att man nu, inom några dagar, kommer börja lägga ut tider att boka även för yngre i fas 2. Men det finns fortfarande en begränsning i hur mycket vaccin vi får. Vi kommer bara lägga ut tider i den takt vi får vaccin. Ha tålamod, alla som vill kommer få sitt vaccin, säger Inger Nordin Olsson.
Alla vaccinationsnoder kommer ha tillgång till de tre olika typerna av vaccin

Man kommer kunna välja vaccin

Antalet tider kommer dock att öka nu inom de närmaste dagarna. Successivt kommer även öppettiderna på vaccinationsnoderna (Hallsbergs för Sydnärkes del) utökas. Tanken är att man ska vaccinera sex dagar i veckan
Så här ser tidsplanen för vaccinationen ut. Observera att man inte kommer bli kallad heller så. Man får själv boka tid när det är dags.

Tidsplanen för vacicnationen

Fas 1: Dessa tre grupper börjar alltså snart vara färdigvaccinerade. Äldre i särskilt boende, hemsjukvård och hemtjänst. Personal som arbetar nära personer på äldreboenden och inom hemtjänst. Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Fas 2: Har alltså startat från och med igår. Personer som är 65 år och äldre, där de äldsta, över 80, vaccineras först. Personer som har ett särskilt medicinskt tillstånd, till exempel har genomgått en transplantation eller får dialys, eller bor med någon som har det. Vuxna som får insatser enligt LSS. Gäller även vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare

Fas 3: Inleds troligen i mitten av mars. Personer som är 60–64 år Personer som är 18 år eller äldre och har en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning för att bli svårare sjuk i covid-19, till exempel en kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller Downs syndrom

Personer som av vissa anledningar har svårt att följa råden för att minska spridningen av covid-19. Det kan till exempel vara personer med demenssjukdom.

Fas 4: Här blir det troligen inte dags förrän i maj. Hela resterande befolkning från och med 18 år. Vaccinationen beräknas pågå under första halvåret 2021.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-09 15:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.