Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Sydnärkebor prisades för amatörteaterinsatser

 Lill-Britt Karlsson, Kumla. Gunnar Öquist, Fjugesta, fick utmärkelsen Årets Lill-Britt Karlsson, Kumla. Gunnar Öquist, Fjugesta, fick utmärkelsen Årets "Charlie". Foto: Gunilla Pihlblad

Lill-Britt Karlsson och Gunnar Öquist heter mottagarna av Amatörteatersamverkan Örebro läns utmärkelse Årets Teater-Charlie. De blev båda glatt överraskade när föreningen höll årsmöted. Möget avslutades med avslöjandet av deras namn. Normalt brukar det bara vara en person, men det fanns skäl att dubblera i år.

Gunnar Öquist från Fjugesta har arbetat med scenografi på Hallagårdens Djurpark där ATSÖ, alltså Amatörteatersamverkan i Örebro län, under tre somrar satt upp tre större samarbetsprojekt i form av familjeteater: Katitzi 2017, Flickan i fönstret 2018 och Pip-Larssons Kastrullresa 2020

Han har en oslagbar kombination av kreativitet och praktiskt kunnande, säger Gunilla Pihlblad, ordförande i ATSÖ, och tillägger att det är viktigt att lyfta fram olika delar av arbetet kring en produktion. Det är ju dessa som skapar helheten.

För att fira att det är tionde året som priset delas ut, beslutade man att ge ett ”extrapris” till Lill-Britt Karlsson, Kumla.

Hon är som en sinnebild för länets amatörteater och har i många år medverkat i allt från ren seniorteater, berättelser, folklustspel, farser och revyer med blandade åldrar och på olika platser och scener. Dessutom har hon vid sidan av skådespelande också engagerat sig i amatörteaterns föreningsliv, säger Gunilla Pihlblad.

26 medlemmar

Amatörteatersamverkan i Örebro län har 26 medlemsföreningar som på olika sätt jobbar med amatörteater. På det digitala årsmötet medverkade även inbjudna representanter från Örebro Teater och Teater Martin Mutter. Rikard Lekander, konstnärlig ledare på Örebro Teater, informerade om ett kommande projekt där amatörteatern kommer att bjudas in till en samverkan.

Även länets amatörteaterkonsulenter Tina Ruth och Stefan Jansson informerade om olika kurser och andra aktiviteter som kommer hållas under året.

Det blev flera omval och två nyval till styrelsen som nu har en god geografisk spridning:

Gunilla Pihlblad, Lekebergs Revysällskap

Lill-Britt Karlsson, Nya Teatern Örebro

Anette Jakobsson, Karlskogarevyn Görsköj

Rod Cansby, Teater Hallsberg

Lisa Nilsson, Örebrospexet

Lennart M Pettersson, Lekebergs Revysällskap

Martina Rensmo-Widlund, Enannan Vintrosa

Maria Lindstedt, Bergslagens Spektakelteater

Åsa Karlsson, Jubileumsföreningen Askersund

Så löd motiveringarna:

Utmärkelsen Årets Teater-Charlie instiftades till minne av medlemmen Charlie Lindblad som gick bort 2012. Mottagaren ska ha bidragit till samverkan, gränsöverskridande och åldersintegrering och vara en god ambassadör för amatörteatern i Örebro län. Så här löd motiveringarna i sin helget:

Gunnar Öquist

En teaterföreställning består av många komponenter vilka tillsammans ger en upplevelse. Under de tre somrar som vi gjort uppsättningar på Hallagårdens Djurpark har scenografin skapats av en person vars kreativa känsla och praktiska förmåga kopplat samman platsens naturliga förutsättningar med tre helt olika berättelser. Med helhet och detaljer har ditt arbete i allra högsta grad bidragit till föreställningarnas form. Dessutom är du en jäkel på att fotografera, något som flera grupper haft mycket glädje av.

Lill-Britt Karlsson

Ibland vill man bara lyfta fram en person för att hon i så hög grad personifierar detta med att vara amatör - att älska teatern. En som också år efter år, gång på gång, visat att ålder bara är en siffra och som lika entusiastiskt tar sig an ren seniorteater som berättelser, folklustspel, farser och revyer med blandade åldrar och på olika platser och scener. Och som dessutom vid sidan av skådespelande också engagerar sig i amatörteaterns föreningsliv. Du är som en sinnebild för länets amatörteater!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-31 23:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.